Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият сертификат не отнема, а дава права


Малко повече от месец след въвеждането на Зеленият сертификат у нас – въпросът нарушени ли бяха  правата на част от гражданите остава тема на коментар и дискусия сред обществото и специалистите. Социологическите и правните аспекти на кризата КOVID-19 - все по-често са обект на анализ, а въпросът – дали Зеленият сертификат е легитимна мярка, или е дискриминация бе част от докладите на международна конференция в Пловдив на тема „Мерки за преодоляване последствията от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19“. 

Автор на доклада е адвокат Ивелин Колев, който разглежда функционалната страна на заповедта и на приетите чрез нея мерки, анализира правната страна на въведените ограничения и търси отговор на важни въпроси, касаещи опазването на демократичните принципи, защитаващи обществения интерес.  В интервю за програма "Точно днес" юристът посочи, че  реално тази мярката е една легитимна мярка, адекватна за ситуацията към момента на въвеждането й, която имаше за цел не да отнема, а да даде права на  хората.

Въведената мярка - „зелен сертификат“, даваща възможност на лицата, които са ваксинирани или са преболедували вирусното заболяване COVID -19 да посещават определени обекти, за разлика от другите, които не са, предизвика интензивна дискусия в обществото. Мярката беше определена като дискриминация и дори като „фашизъм  от някои и това породи в мен желание да изразя мнение и направих съответните проучвания.

За страните от ЕС, въпросният сертификат е въведен чрез Регламент 953/14.06.2021 на Европейския парламент и на Съвета. Регламентът като нормативен акт е основен източник на производното право на ЕС и стои на върха на йерархията в нормативната система на съюза. Основната функция на този вид акт е създаването на еднообразно право в целия ЕС .

Непосредствената цел на Цифровия COVID сертификат на ЕС е улесняване на свободното движение на хора по време на пандемията от COVID-19, което е и един от основните принципи на Съюза. В своята същност зеленият сертификат представлява доказателство, че лицето на чието име е издаден е здраво и не представлява опасност за обществото. Благодарение на достиженията на съвременната наука, с голяма степен на категоричност може да се твърди, че целите на здравния документ биха могли да се постигнат единствено чрез: ваксиниране срещу COVID-19 с една от одобрените от Европейска агенция по лекарствата (EMA) ваксини; получен отрицателен резултат от PCR или антигенен тест; доказано преболедуване на COVID-19. Правата по организация на самото издаване на сертификатите са делегирани на националните органи на страните членки.

Освен страните от състава на ЕС, към системата за цифров COVID сертификат на съюза са се присъединили още осемнадесет държави, които не са членки, което сочи доверие в политиките на ЕС в борбата с пандемията (данни от официалната електронна страница на Европейския съюз към средата на ноември). Гражданите на ЕС, които притежават зелен сертификат, се ползват от редица привилегии, като свободното движение на територията на Съюза и на страните партньори.

Разговор с адвокат Колев може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28