Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията към НС и бъдещото правителство са много високи

Снимка: www.csd.bg


Новото Народно събрание започва работа в петък. В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове „Продължаваме промяната“ и най-малобройната  - партия „Възраждане“. След като депутатите се съберат, се очаква да започнат и консултациите в парламентарните партии за съставяне на кабинет. Приемането на бюджета за 2022 година е една от най-важните задачи на новите управляващи. 

Според политолога и журналист Явор Сидеров ще бъде сформирано правителство с мандата на първата политическа формация "Продължаваме промяната". В интервю за програма "Точно днес" той коментира новия политически сезон.

"Има много неща за вършене. Има редица неща свързани с пандемията, които чакат вниманието на едно редовно правителство, има неща свързани с икономическата обстановка, която е сериозна, има и неща свързани с външнополитическа обстановка, които чакат редовно правителство. Като разбира се бюджетът е едно от най-важните неща, но той, колкото и парадоксално да звучи, така или иначе търпи някакво отлагане. Има неща свързани с пандемията  като връщането на учениците в училища, които са не по-малко  важни. Тоест очакванията на хората към този парламент и правителство са изключително високи. То просто не може да си позволи провал по никакъв начин", коментира политологът.

По думите на Сидеров в обществото има много силен глад за прозрачност и видимост на политическия процес. 

"Коалиционното  споразумение, колкото и подробно да бъде написано, не може да влезе с всички детайли, които  ще бъдат предмет на фокуса на новото правителство. То е от една страна застрахователна полица за политиците, от друга заявка за намерение. Ежедневният живот, ежедневният политически процес ще ражда все повече конкретни неща, които ще бъдат разглеждани под лупа и от гражданите, и от медиите, и от анализаторите. Изкуството на политиката е изкуство на управлението на риска. Риск винаги ще има. Това е четворна коалиция, като се има предвид, че една от участващите партиите е също коалиция. Би следвало да си даваме сметка, че всичко това, което се случва, се случва на ръба на бръснача. Риск от провал винаги има. И на коалицията, и на едно бъдещо правителство, и  на парламента. Мисля, че съществува във всички сериозна политическа воля за справяне със тази ситуация. Присъствието на БСП на тези преговори и в едно  бъдещо правителство е и необходимост, и резултат от способността, да се постигне консенсус относно бъдещите политически цели. От това което видяхме на преговорите такова желание има. Много хора не можаха да преглътнат присъствието на стари и познати лица от 90-те в екипа на БСП. Разбирам това напълно, предвид политическата история на тези хора, но фактът е, че те са в БСП, БСП е в Парламента и без БСП тази бъдеща коалиция не би могла да се случи, особено когато заявката е за разбиване на модела на ГЕРБ и ДПС в политиката. Така че отново коалиционната култура изисква да се проговаря и да се достигне  до най-добрия възможен резултат с наличното. Трудно могат да си измислят друг коалиционен партньор трите останали партии, каза още анализаторът. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12