Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от хората в социалните мрежи четат само заглавията

Истината е, че още пред Covid-кризата дезинформацията беше постигнала много високи нива на разпространение. Това явление се развиваше като лавина и така се стигна до Брекзит. Ковид разви темата и помогна за разделението на обществото. Хората станаха по- чувствителни, по- яростни привърженици на една или друга теза, без да се вслушват в другата страна и социалните мрежи подклаждат това, казва Жюстин Томс - експерт по дигитални комуникации и преподавател в НБУ. 

Според нея фалшивите новини са малка част от начините за дезинформация. Понякога ефектът се постига чрез подгряване на стара новина, някой път се преувеличава фактът, но проблемът е, че това явление стои на психологически основи, защото се експлоатират страховете на хората, а когато говорим за експлоатация на страхове, влизаме в капана на емоциите, смята експертът. Данните показват, че 80 процента от хората в социалните мрежи четат само заглавието без да четат материала, който понякога няма нищо общо със заглавието. Така ставаме жертви и трамплин на разпространението на фалшиви новини.

Виновни са не само социалните мрежи, но и медиите, допълва Жюстин Томс и уточнява, че трябва да уважаваме свободата на словото и плурализма, но когато са заплашени човешки животи, медиите трябва да си припомнят своята обществена отговорност, а гражданите да бранят правата си, но и да са активни срещу фалшивите новини. Един от начините е да не ги споделят, защото така можем да нараним някого и да има лоши последствия.

Отговорното родителство също е част от ограничаването на фалшивите новини и дезинформацията.  "Ние  възпитаваме децата си повече с поведението си, а не с думите си. Трябва да сме на висотата на родителството и цивилизацията си", подчерта Томс .

Необходимо е да се повиши медийната грамотност и в същото време да се отстоява свободата на словото и плурализма, защото в момента сме на последното място в Европа и по двата критерия, препоръчва преподавателят в НБУ. "Много ни изпревариха социалните мрежи, технологиите навлязоха сред нас без да си даваме сметка колко опасни биха могли да бъдат, въпреки своята полезност. Така ставаме проводник на дезинформация", допълни Жюстин Томс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35