Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Зелената енергия и регионалният бизнес

| обновено на 03.12.21 в 09:47

Рязкото увеличение на цените на енергията постави в трудна ситуация  гражданите, предприятията, Европейската комисия и правителствата в ЕС. Положението става извънредно на фона на загубата на приходи и за домакинства, и за бизнес заради продължаващата ковид-криза. Може ли зелената енергия да е ключ към решаване на част от проблема?

В търсене на  отговор за собственото си производството на луксозни обувки, фабрика в Пещера от 2017-та започва поетапна подмяна енергийните си източници и вече е на крачка от постигане на целта си. Заместник управителят на компанията Ремзи Ингилизов разказва:

„До края на тази година ние ще постигнем пълна енергийна независимост в условията на нестабилност, която витае наоколо около цената на електроенергията и реално погледнато ще сме първата енергийно независима компания в модния сектор в странаата. Инвестицията няма да надхвърли 1 млн лв. Тя ще спестява 486 тона въглеродни емисии на годишна база, съответно ще произвежда приблизително 4 млн. и половина киловат часа електроенергия на годишна база, което практически ще осигури пълната енергийна независимост на компанията, ще подсигури въглероден неутралитет в насока на използване на зелена енергия и съответно ще направи нашия бизнес по-устойчив. Разбира се, ние предвиждаме в 5 годишен период тази инвестиция да бъде възвърната. В дългосрочен аспект това би било още дна стъпка в осъществяване на цялсотната ни зелена стратегия“.

В Европа отделни региони – в Португалия например – са с добри примери за преминаване на бизнеса на възобновяеми енергийни източници. В онлайн семинар с български журналисти, организиран от Българския офис на ЕК на тема „Енергийни цени и зелен преход" координиращият говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката и климата Тим Макфий сподели :

„Вече няколко години имаме цел за увеличаване на възобновяемите източници в Европа и да гарантираме най-ефективното използване на енергия. Има много начини за например подобряване на технологиите, по-ефективен транспорт, изолация на жилищните сгради... Има много способи да се подобри енергийната ефективност, както в частния, така и в обществения сектор. И ние ще увеличаваме допълнително целите, предложени през юли – до 40 % участие на възобновяеми енергийни източници до 2030-та година, ще коригираме и данъчните ставки да бъдат в помощ на енергийната ефективност.“

Програмите и проектите за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници са сред  областите, за които Европа отпуска сериозни средства по различни линни -  и социална – за справяне с енергийната бедност, и икономическа – за въвеждане на иновации и създаване на работни места, и екологична - по глобалния план за климата. Петър Кисьов от Енергийна Агенция Пловдив коментира:

„Ние трябва да започнем с демонстрации на добрите практики, оттам  да преминем с подходящи регулации и политики на национално и местно ниво в тази сфера. Разбира се, бизнесът не остава по-назад. По-скоро бизнесът на България е крачка напред пред регионалните власти и дава най-добрите примери в тази насока. Но именно възобновяемата енергия е ключ към декарбонизацията на икономиката и към устойчивия преход, към който всички се стремим“.

В момента Енергийна Агенция Пловдив работи по проект за снабдяване на 3 сгради в Общинския детскикомплекс за социални услуги „Свет Свети Константин и Елена“ в областния град с хибридни инсталации. До 3 месеца те ще бъдат инсталирани и се очаква да допринасят реално за чистотата на въздуха в града, както и да спестяват реално от месечните сметки за електричество на социалното заведение. 

„Този тип инсталации и технологии стават все по-жизнеспособни в резултат на нарастващите цени и в резултат на тенденциите тези цени никога да не се върнат назад, а напротив. Така че този тип технологии стават все по-жизнеспособни.“

Добрите примери – и в местния обществен сектор, и в регионалния бизнес, подкрепени с достатъчно финансови инструменти от ЕС за въвеждане на зелена енергия, тепърва ще насърчават за по-сериозното ѝ навлизане на континента. А това може да се окаже онзи катализатор за рестарта на Европа, от който заради ковид-кризата ще има нужда не само регионалният бизнес. 

Чуйте репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51