Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По-добре 30 лв. към пенсиите за година, вместо 60 лв. за половин

Георги Ганев
Снимка: БГНЕС

В бюджета за 2022-ра година ще бъде заложен дефицит от 2,9 % от брутния вътрешен продукт обяви днес служебният министър на финансите Валери Белчев. Заложени са 4 на сто инфлация, минимална песния от 370 лв  и минимална работна заплата от 710 лева. 

Яснота по въпроса с дефицита имаше тази сутрин, но тук не става въпрос за проектобюджет, а за числа, които финансовият министър е избрал да ни каже по някакви си негови критерии. Ако говорим за проектобюджет, то трябва да има качен на сайта на Министерството на финансите документ плюс мотиви за средносрочна бюджетна прогноза, отбеляза макроикономистът Георги Ганев, избран за депутат от Демократична България. 

Иначе, коментирайки темата, той заяви, че 2,9 процента дефицит звучи напълно възможно, особено в светлината на това, че преизпълнението на приходите за тази година върви много сериозно до степен, че българският бюджет може да завърши годината почти без никакъв дефицит. 

По думите му това ще има стимулиращ, а не ограничаващ ефект за икономиката, като отбеляза, че няма как да коментираме конкретни числа, без я да сме запознати с цялостната  рамка, а тя не е публично представена. 

Увеличението на минималната пенсия не е по силата на закона за бюджета за 2022-ра, а по силата на актуализирания бюджет за 2021-ва. Това ще се случва по Коледа и още тази година вече ще се води, че тя е 370 лева, каза Ганев. 

Оттук-насетне, ако се предвижда, че има достатъчно резерви в бюджета, за да се даде добавка, то това трябва да се предвиди за цялата календарна година. Не някой да каже по средата на годината - досега имахте, но повече - няма. По-добре да има по 30 лева за 12 месеца, отколкото 60 лева за половин година, каза още макроикономистът. 

Според Ганев проведените експертни разговори между четирите политически сила са били конструктивниь а търсенето на компромис е надделявало за сметка на  търсенето на конфликт. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 

Още от категорията
д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги

91 деца са ваксинирани срещу COVID-19 в УМБАЛ „Св. Георги"

Не ме изненадаха тези данни, тъжни са, но това е нещо, което се очакваше и многократно беше предупреждавано за него. Това заяви пред Радио Пловдив епидемиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив д-р Христиана Бацелова по повод големия брой заразени с коронавирус. Тя посочи, че няма как България да бъде пощадена от Омикрон и ръстът от..

публикувано на 19.01.22 в 09:09
Коста Филипов

Добри са знаците от Северна Македония, но да внимаваме

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха  да се формират работни групи в няколко области -  инфраструктурата, икономиката, търговия, сътрудничество между бизнес общностите, образование и култура и комисия по историческите и образователните въпроси. Напредъкът в работата на комисиите ще означава..

публикувано на 18.01.22 в 16:11

Профсъюзът на медсестрите готви масови протести

Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната.  От профсъюза  са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите..

обновено на 18.01.22 в 12:24
д-р Аспарух Илиев

Интензивните ковид легла са разумен критерий за мерките

Използването на интензивните легла като критерий за анти-ковид мерките е разумен ход, но ние трябва да направим статистика как ще се променят те до 10-14 дни“. Това каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн, в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив тази сутрин.  Той уточни, че това е периодът и..

обновено на 18.01.22 в 11:21

Заповедта на МЗ слага прът в колелото на зимния туризъм

След последните здравни рестрикции  - ще свърши ли зимният туристически сезон преди да е започнал  и дали от сектора са готови отново на протести  коментира в програма "Точно днес" Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия"...

обновено на 18.01.22 в 11:20
Подкасти от БНР