Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е как ще изпълняваме коалиционното ни споразумение

| обновено на 03.12.21 в 10:12

47-мото Народно събрание ще заработи от 3 декември. Надеждата е да бъде за по-дълго от предходните два парламента.  Срещаме ви с бъдещия депутат от Пловдив - Иван Петков от БСП. Той вече работи за най-краткото 45-то Народното събрание. Той каза, че надеждата му е да има продължителен кабинет, който да има коалиционно споразумение за управлението и нещата да тръгнат в правилния коловоз.

"В момента възможността е това, тези 4 партии да направят коалиция, според мен няма друга възможност да се случи", каза още Петков. По думите му нормална европейска практика е да има коалиционно споразумение и от БСП държат на него. 

"Преди две седмици в БСП направихме среща с групата, който води преговори на лидерско ниво. Не съм запознат подробно със ситуацията, но най-вероятно ще има още днес коалиционно споразумение, защото то трябва да бъде одобрено на Национален съвет", уточни Иван Петков.

За по-ниския резултат на БСП в сравнение с предишния парламент: "За съжаление, сега ще имаме 26 народни представители, това е факт от вътрешнопаритйните борби в Левицата, те са ясни и се показват пред обществото и това дискредитира изборите. Има голяма вина и ръководството на партията, но естествено има и много хора, за които личните интереси изпъкват пред партийните. Надявам се след като бъдат структурирано НС и кабинет, вече да се обърне внимание към вътрешните проблеми на БСП. На 22 януари ще има конгрес, където ще има решение за нов пряк избор на председател. Много от проблемите, които и ние от Пловдив сме давали като сигнал, са оставали на заден план. Имахме интересна година, имаше 4 избора и това не може да се отрече. Ние се консолидирахме и подкрепихме президента Румен Радев за втори мандат.  Не може да се отрече и моментите на връзката Нинова-Радев, които бяха показвани като негативни, а то нямаше такова нещо. Ние на 99% подкрепихме Радев."

БСП и ДБ и работата в бъдещото управление: "На предварителните консултации с 18 сфери се видяха иделогическите различия  между нас, но когато има коалиционно споразумение, и когато има срокове и желания на партиите, то това е нещо което е заложено и ще се спазва. Например, добре е във времето да видим какво точно сме изпълнили към нашите избиратели, след 1 година. Да не се забравя, че се намираме в епидемична обстановка и не може да вкарваме нашите партийни интереси над стабилността на държавата. Трудно е споразумението, но възможно."

За Пловдив: "Виждаме един провален екип, който управялва общината. Надяваме се, както евентуални - бъдещ премиер ще е Кирил Петков, депутат също от Пловдив, заедно с него и другите депутати от коалицията да работим за инфраструктурните проекти, като напр. околовърстното шосе, входноизхо артери на Пловдив, естествено средства за културни проекти, напр. операта се коментира и трябват средства от държавата. Важен е басейнът "Младост" и стадионите. За мен Пловдив е спортната столица на България, но в управлението на ГЕРБ се наливаха милиони, но виждаме само за Колодрума. Ще трябва да има диалог, за да се случват нещата."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43