Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ Коледа осигури модерен ехограф за УМБАЛ „Св. Георги“

| обновено на 03.12.21 в 16:49
Доцент Евгений Мошеков
Снимка: Радио Пловдив

„Българската Коледа“ дари модерна ехографска система за Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Тя ще помогне за по-прецизната диагностика на малките пациенти.
 

„Тази година от „Българската Коледа“ получихме съвременен, модерен ехограф, който има доста възможности за конвенционална, и не само за конвенционална ехография. Той може да бъде ъпгрейдван и да се използва за по-специфичната неонатална и кърмаческа детска хирургия“, обясни доцент Евгений Мошеков от Клиниката по детска хирургия.

Малко преди интервюто в кабинета на доцент Евгений Мошеков за консултация постъпи един от малките пациенти, който е изследван на апарата, дарен от „Българската Коледа“.

„Този пациент не е български гражданин. Детето е от Скопие, резултатите от изследването показват, че на този етап вероятно ще се въздържим от оперативна интервенция. Разбира се, за нас е удоволствие, че сме търсени от съседните на нас държави и че можем да помогнем на техни пациент“, коментира доцент Мошеков.

Ехографската система, която клиниката по „Детска хирургия“ получи от „Българската Коледа“, е на стойност 44 000 лева и е от последно поколение.

„Има доста възможности. Включително и за доплерова представка, с която можем да виждаме какво е кръвоснабдяването, когато става въпрос за тумор. Това е поредното дарение, което ние получаваме откакто съществува „Българската Коледа“. Задължени сме до голяма степен на Президентството, а и на хората, които се занимават с разпределението на апаратурата от кампанията. Не ни е отказвано нищо, когато сме заявявали необходима за работата ни апаратура“, подчерта още доцент Евгений Мошеков.

Той призова и тази година хората да подкрепят „Българската Коледа“.

„Аз самия също участвам в нея с sms, а и семейството ми също. Защото все още възможностите на болниците не са такива, че да могат да се заделят достатъчно средства за закупуване на строго специфична апаратура. А с това „Българската Коледа“ ни помага много“, подчерта доцент Мошеков.

От 2003 година до момента Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив е получила апаратура от "Българската Коледа" за близо 2 милиона 300 хиляди лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38