Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив създаде Обществен съвет за по-добро качество на въздуха

| обновено на 03.12.21 в 16:07


Обществен съвет за чист въздух беше учреден по инициатива на кмета на Пловдив Здравко Димитров. В него участват представители на неправителствени екологични организации, бизнеса, общински съветници и експерти.

„Много ви благодаря, че приехте нашата покана да участвате в този съвет, защото само заедно можем да работим ефективно за подобряване качеството на въздуха в Пловдив“, заяви при откриването на заседанието Здравко Димитров. Той подчерта, че големите градове като нашия са изправени пред големи предизвикателства, свързани с климатичните промени и потребителското общество. „Призоваваме гражданите, НПО и бизнеса да участват активно както в изработване на мерките и да приобщават гражданите към каузата за чист въздух. Всеки един от вас от дълги години работи по тези проблеми и вашите идеи ще ни бъдат изключително полезни, за да може Пловдив, който всички ние обичаме, да се превърне в най-добрия град за живеене" , подчерта кметът. 

„Нашата цел е да направим един ефективен орган, който да изработи най-належащите мерки в краткосрочен и средносрочен план, за да можем да подобрим качеството на въздуха и да подкрепим политиките на управлението на града в областта на екологията“, заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който ще председателства съвета. 

Той представи и основните предизвикателства, пред които е изправен Пловдив заради намерението на ЕС да налага тежки санкции за неспазване на екологичните норми от 2023 г. Глобите дните с превишения на фини прахови частици ще се плащат пропорционално от общините и държавата.

„Пловдив задължително трябва да въведе зоните с ниски емисии, които ще позволят ограничаване на използването на старите автомобили и отоплението с твърдо битово гориво, защото това са основните замърсители на въздуха в града“, коментира още Анести Тимчев. По последни данни от КАТ в града влизат и излизат месечно около 6 млн. автомобила. По данни на ДАИ от 85 000 автомобила, на които са поставени екостикери, половината от тях са категория 1 и 2. 60 на сто от замърсяването на въздуха се дължи на старите печки на дърва и въглища. Той припомни, че общината вече е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на методика за въвеждане на зоните. По предварителни разчети поетапното въвеждане може да започне още в средата на следващата година. В процес на подготовка е и План за устойчива градска мобилност. 

Участниците се обединиха около необходимостта съветът да бъде наистина работещ орган, чиито действия и мерки да доведат до ефективни решения с измерими индикатори. Те същото така поискаха Общината да засили контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда. Настоява се за още по-широка публичност и активни кампании за информиране и убеждаване на гражданите. „Без санкции и ясни правила, които да налага общината, няма как да бъдем ефективни“, подчерта от името на участниците Ласка Ненова от BG Бъди Активен. „Това е и нашата цел“, коментира в отговор зам.-кметът по екология. Той прие и предложението на Невена Цветкова от Сдружение „Заедно за дърветата“, за създаване на отдел „Зелена система“. 

Членове на Обществения съвет:

1.  Инж. Иван Вичков – Общински съветник, Председател на Комисия за „Екология и комунални дейности“ към Общински съвет – Пловдив

2.  Аспасия Папазикова – Гражданска платформа „Зелен Пловдив“

3.  Борислав Белчинов – Гражданско сдружение „За чист въздух в Пловдив“

4.  Ангел Стефанов – Сдружение „Въздух за Пловдив“

5.  Милена Найденова – Сдружение „Граждански инициативи за Пловдив“

6.  Ивайло Попов – Сдружение „За Земята“

7.  Невена Цветкова – Сдружение „Заедно за дърветата“

8.  Ласка Ненова – Сдружение „БГ Бъди активен“

9.  Веселка Христамян – Платформа „Дишай Пловдив“

10.  Д-р Славея Петрова – Пловдивски университет, катедра „Екология и ООС“

11.  Доц. Екатерина Вълчева – Аграрен университет, Ръководител катедра „Агроекология и ООС“

12.  Георги Велев – Сдружение „Граждански инициативи“

13.  Александър Стайков – Изпълнителен директор СНЦ „Бизнесът за Пловдив“

14.  Инж. Любозар Фратев – „Граждански комитет за КАВ“

15.  Лияна Аджарова – Изпълнителен директор – Енергийна агенция Пловдив

16.  Пламен Иванов – Председател на Камара на строителите

17.  Добромира Костова – Общински съветник


Галерия

Още от категорията

Пловдив е в етап 3, затягат антиковид мерките от понеделник

От понеделник в Пловдив влизат в сила новите мерки заради преминаването към етап 3 от пандемичния план, реши областният щаб. Заболеваемостта е 1702 на 100 хиляди души население.  Активните случаи вече са 9400, а на домашно лечение са 8900. В болница са  настанени 506 души.  Ограничава се наполовина капацитетът на заведенията, които работят със..

публикувано на 28.01.22 в 12:28

Пловдив навлезе в Етап 3, спешно заседава областният щаб

Регионът, в който е вписана Пловдивска област, навлезе в етап 3 от новия план за справяне с COVID пандемията.  Това показва към днешна дата картата за заетост на интензивните легла, която е основен фактор за преминаване в следващ етап за затягане на мерки.  Така в регионите и на Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, заетостта на интензивните легла е..

обновено на 28.01.22 в 09:40

Търси се най-добрият майстор на виното в Куклен

Винопроизводители от цялата община и тази година ще се включат в  ежегодния конкурс за „Най-добро домашно вино” на община Куклен. Претендентите за титлата „майстор на виното” ще се съревновават в три  категории – червено вино, бяло и розе.  Всички желаещи да се включат в  традиционно оспорваната надпревара трябва да предоставят..

обновено на 28.01.22 в 09:39

Приключва ли 50-годишната експлоатация на кариерите край Белащица?

С изтичането на концесионния договор,  на 5 февруари  трябва да приключи добива от кариерите в Белащица.  Експлоатацията там продължи  50 години.  Това е подчертано на срещата с еко министъра Борислав Сандов, който снощи се срещна с жители на с. Белащица и представители на инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица!“.  Той и..

публикувано на 28.01.22 в 09:39

Глоби заплашват страната заради мръсния въздух на Пловдив

Проектът за Водния цикъл на Пловдив е със сериозно забавяне и проблеми, а заради нарушенията на общината при справянето с мръсния въздух, страната ни е заплашена от нови санкции. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов. Той уточни, че ще направи всичко възможно да продължи финансирането на водния проект по..

обновено на 28.01.22 в 08:06
Подкасти от БНР