Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската Коледа помага на 5-годишния Алекс да ходи сам

4
Александър Василев
Снимка: Личен архив - семейство

Точно преди 5 години Недялка Златарева и семейството ѝ очакват през новата година да станат с двама повече. Анастасия и Александър, обаче, ги изненадват и се появяват преждевременно в 31-тава седмица от бремеността. На 10 дни Алекс претърпява операция на едното око. А на петия месец след появяването им на бял свят, или на три реални, родителите случайно разбират, че момченцето е с Детска церебрална парализа, разказва майката.

"При един преглед за запушен нос лекарят забеляза, че като го повдигна прав, той си кръстосва крачетата. И ни насочи към невролог. Там се видя, че има едни бели петна в мозъка, които бяха вследствие на липса на кислород. И тръгнахме по доктори. Цяла година се лутахме по различни диагнози, докато най-накрая се разбра, че става дума за увреждане на мозъка,  вследствие на което се получава тази Детска церебрална парализа. Хубавото е, че при него няма умствено увреждане. Всичко разбира, отговаря. Проблемът му е с ходенето".

Тази Коледа е пожелал на Добрия старец, ако няма инструменти, да му донесе машина, която разбива камъни. А тях казва, че ще рециклира.  И макар че знае какво е рециллиране,  все още прави едва по няколко крачки сам. В групата на Смехоранчетата в детска градина „Албена,“ където за първи път е заедно със сестричката си от 15 септември, тя е неотлъчно до него. Анастасия е с лека форма на ДЦП и помага на братчето си.

Помагат и другите деца, а майката на Алекс не крие благодарността си, защото вижда промяна при сина си: "Щастлив е, виждам напредк и във физическото му състояние. Тук се опитва, като вижда, че децата са самостоятелни, и той да е такъв. Така че, оказва голямо влияние децата да не са изолирани вкъщи и да контактуват с деца. Благодаря и на родителите, и на децата". 

За да се стигне дотук, обаче, от шестия месец на живота му до днес Алекс почти всеки ден ходи на рехабилитация. Средствата за нея осигурява и семейството,  Здравната каса, а от 3 години - и Кампанията „Българската коледа“. Сега Недялка Златарева кандидатства за четвърта поредна година и надеждата ѝ е благотворителната инициатива да помогне отново за всекидневната гимнастика на Алекс.

И ако миналата година Недялка си е пожелала прощъпулник за сина си, след броени дни, когато със сестричката му навършват 5, тя е щастлива, че ще го направи. Затова казва: "Тази Коледа по-скоро ще благодаря - и на Българската Коледа, и на Дядо Коледа, че си сбъднах мечтата от миналата година. Може би само родителите на такива деца ще ме разберат. Но това е много. За догодина нещата да вървят все така и да става самостоятелен - да няма нужда да го държи някой за ръка, да ходи самичък и да е готов за 1 клас".  

Чуйте още в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51