Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявена е обществената поръчка за смяна на кюмбетата с еко уреди

Община Пловдив обяви обществена поръчка за доставка, монтаж и гаранционно обслужване на 6 010 устройства за битово отопление, с които безплатно ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища.  Тя е на обща стойност 10 милиона и 700 хиляди лв. без ДДС и е разделена на пет обособени позиции. 

Най –много средства са предвидени за купуване на 3068 климатика- близо 6 милиона лева. За 1213 пелетни системи – почти 4 милиона лева, 612 000 лева за 183 системи на природен газ и 322 000 лева за покупка на 1006 радиатора. Броят на уредите е прогнозен и е за целия период на проекта, който приключва в края на 2023 година.

По проекта ще бъдат назначени и шестима специалисти, за  заплати на които са заделени малко над 143 хиляди лева.

Наред с монтажа на новите уреди, е предвидено да бъде извършен и демонтаж и извозване на старите отоплителни устройства, кото за тази дейност ще има допълнителна обществена поръчка. Старите уреди ще бъдат предадени за рециклиране, а получените средства ще бъдат инвестирани от общината в мерки за подобряване на качеството на въздуха. 

До момента по проекта са подадени над 2000 декларации на домакинства, които желаят да сменят старите си замърсяващи печки безплатно. От тях 1700 са одобрени и предстои да бъдат подписани договори, веднага след като бъде избран изпълнител за доставката на новите уреди.

Проектът „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“ се финансира чрез  ОП Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет, а целта е  да се постигне съществено подобряване качеството на въздуха, като се намалят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е локализиран, каза областният управител Валентина Кайтазова.  През цялата нощ противопожарни екипи заедно с тежка техника са били на терен, за да се използват по-хладното време за овладяването на отделните огнища и прокарването на просеки.  По първоначални данни над 1000 декара смесена гора е напълно опожарена.  Тази сутрин..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17