Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 3 избора за 1 година е време да се върне нормалността

За съжаление този път партиите не показаха оригинален подход в тези преговори за съставяне на правителство. На фона на публичното обсъждане на отделни политики, изведнъж се поднасят формули за разпределение на министерствата в бъдещ кабинет. Това са заявки, че нещо остана скрито, заяви в интервю за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът доц. Стойчо Стойчев.

По думите му заявките, че министерствата ще се дават на определена партия, която ще кадрува в него, носи усещане за допълнителни договорки. "Много бързо се случиха като факт нещата, като че ли са договорени предварително".

Според политолога дали една партия ще се определи като печеливша или губеща, зависи дали ще успее да прокара политиките си, да реализира намеренията си в рамките на това Народно събрание. "Надявам се, че след 3-тите за годината избори най-накрая ще намалее спешността и нещата ще се върнат до степен нормалност", смята политологът. 

На въпрос дали президентът Румен Радев ще има силно влияние върху бъдещия кабинет, Стойчев отговори: "Той има консолидираща роля върху 4-те партии като мнозинство. Ще има свързваща роля като алтернатива на модела до момента, тъй като за 3 парламентарни избора тази година не стана ясно кой е алтернативният модел. На президентските избори стана неоспоримо ясно, че Румен Радев е получил кредит на доверие и сега трябва да потвърди лидерството си".

Според политолога ще се сформира стабилно мнозинство, което да работи поне 1-2 години.

Според доц. Стойчо Стойчев ГЕРБ ще бъде ясна опозиция, докато ДПС не са опозиция на всяка цена. "Те дори бюджета на предишното правителство одобриха. Това не би се случило, ако не са удовлетворени някакви техни искания". 

Отношенията с Република Северна Македония биха били една от пукнатините пред бъдещото правителство, макар че проблеми има навсякъде, смята политологът. "На 2 пъти преговорите се взривяваха заради междуличностни конфликти, а камо ли за политики. Възможно е конфликтите да са толкова много, че 1-2 месеца да има много сблъсъци, като един от тях ще е РСМ. Ако външната политика наистина отиде при ИТН, ще се получи така, че партия на няколко месеца ще решава дългогодишен конфликт", смята още политологът.

Цялото интервю на Емил Костов със Стойчо Стойчев е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12