Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече чужди инвестиции очакваме от новия кабинет

Новите министри са работили в чужбина, имат контакти и е важно да подобрят имиджа на България

Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

Как се конструира кабинет от четири партии, и как да се наредят министерските кресла в него, така че да няма колизии още на старта. Или промените могат да се случват, въпреки опасенията след трите избора, тази година.

Темите коментираме с Кузман Илиев, икономически и политически анализатор. Той акцентира над промените в Министерството на икономиката, които са били обсъждани при преговорите за коалиционно управление така: "Много интересни консултации, и много важни теми се повдигнаха на тях. В началото, разоворите бяха изключително общи и приличаха на някаква форма на четене на програмите в ефир. Сега вече има специфика, както и за формулата, кой какво получава, вече се говори и за конкретни мерки в сферата на икономиката, които ще се предприемат."

"Структурното разделяне, което се прави цели - доста ресурсни министерства да са пряко под шапката на "Продължаваме промяната", примерно, сектор "земеделие" и конкретно по отношение на БАБХ, както и на европарите, и на други ресурсни звена, e за да се намалят корупционни притеснения", каза още Илиев. Той допълни, че тези сектори ще бъдат пряко подчинени на премиера и вицепремиера Асен Василев.

Министерството на икономиката, и на иновациите и растежа, и фигурата на Даниел Лорер: "Прави впечатление, окрупняването под негова шапка и на БКК, и на Фонда на фондовете, което ми прави много силно впечатление. Още в началото имаше заявка на Кирил Петков да работи добре с ФФ, и това бе една от големите му цели. Аз съм склонен да дам кредит на доверие на г-н Петков, защото заявката е за чисто, прозрачно управление и за модерна работа. Лорер има много добри международни контакти на ниво бизнес."

"Смятам, че след скандала с ДКК, където се забеляза успешно овладяване на проблемите от "Продължаваме промяната", следващата цел е да се премине на ниво местна власт", заяви Кузман Илиев. По думите му има сериозни проверки по места, започнати от Враца. 

По повод на позицията на Корнелия Нинова: "Аз мисля, че това е много мъдър ход, хем да се постоянно във властта, а хем да не си. Напоследък е много модерно, но е безотговорно. Точно това е залогът, Нинова трябва да е оплетена във властовия процес, за да покаже пред БСП, че съществуват политически."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35