Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС прие плащането на глобата по Транспортния проект

| обновено на 07.12.21 в 11:37

"Защо кметът Здравко Димитров излъга пловдивчани, като не направи ревизия на управлението на Иван Тотев?" "Кога ще се иска отговорност от виновните и до кога пловдивчани ще продължават да плащат санкции заради предишния мандат?". 

С тези въпроси и упреци на съветници от различни политически сили започна обсъждането на предложението на кмета Здравко Димитров да се отпуснат близо 1 млн. лв. от бюджета на града, с които да се покрие финансовата корекция, наложена от Министерството на регионалното развитие и благосутройството по т.н.Транспортен проект на града. 
Йордан Иванов от ДБ припомни предисторията му, като подчерта: На 31 декември 2015 г. общината приема всичко по проекта за изпълнено. За него 300 хиляди граждани знаят, че не работи.“ Николай Радев от БСП изрази несъгласие, че парите, с които ще се покрие корекцията, ощетяват ремонта на ул. „Даме Груев“.

По предложение на председателя на ОбС Александър Държиков дебатите, обаче, се прекратиха, а при вота за корекцията, 31 души гласуваха „за“ парите по корекцията. Така общо 905 785,02 лв., които включват 893 131 лв. за нея и 12 654 лв. лихви, ще бъдат осигурени от предвидените средства за ремонт на ул. "Даме Груев" и той няма да може да стартира до края на годината. Според общината, така ще се балансира бюджетът за 2021-ва година, а необходимите 1 милион лева за реконструкция на "Даме Груев" от бул. Македония до ул. "Пере Тошев" ще бъдат включени в бюджета за следващата година.

Гласуваните днес пари по покриване на финансовата корекция ще се приобщят към делото, което общината води срещу фирмата-изпълнител на Транспортния проект, съобщи зам. кметът по транспорта Тодор Чонов. Делото е за 1, 5 млн. лв. и е за неизпълнение на следгаранционното обслужване по договора. Вече е в ход, а надеждата на общината е да се възвърнат голяма част от парите.

Припомням, че общината беше санкционирана за Транспортния проект в края на септември, заради електронно-билетната система, която не работи. Тя обжалва санкцията, но съдебното дело не я спира и Управляващият орган на Оперативната програма „Региони в растеж“ чрез НАП изтегли наложената глоба от бюджета на Пловдив на 25 ноември.
Чуйте още в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

обновено на 04.08.24 в 16:39

С мирен протест майки в Смилян поискаха повече "легнали полицаи"

Група майки от родопското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта.   Първоначално жителите на Смилян бяха предвидили днес да има ефективен протест и да блокират за три часа пътя Смилян – Рудозем, но го отмениха и проведоха мирно шествие.  Младите родители..

обновено на 04.08.24 в 16:39

Детето от Пловдив, пострадало на плажа в Созопол, вече е контактно

Със стабилни жизнени показатели е детето, пострадало при инцидент с машина за почистване на пясък на плажа в Созопол.  Тази сутрин с 9-годишното момче се влиза в контакт, информират от „Пирогов“.  Нощта е преминала спокойно за детето, което беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет „Спартан“. В полета участва медицински екип на..

обновено на 04.08.24 в 16:38

Мъж от Стамболийски загина при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от четвъртия етаж.  Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални мигранти в кола на автомагистрала "Марица".  Около 5 часа тази сутрин арестуваният каналджия е опитал да избяга като се е промушил..

обновено на 04.08.24 в 16:38

Пловдивски фермер разиграва на търг "кралски пъпеш"

За първи път у нас се разиграва търг на „кралски пъпеш“. Инициативата е на един от най-големите фермери у нас - Красимир Кумчев от Пловдив. Пъпешът е отгледан в собствената му градина и е от японския сорт "Юбари", който е най-скъпият в света. Абсолютният рекорд е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара...

обновено на 04.08.24 в 14:53