Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна иска 16 млн. лв. от Пловдив за акциите си в Панаира

| обновено на 07.12.21 в 15:00

Община Варна е поискала от Пловдив 16 милиона лева за акциите в Пловдивския международен панаир. Това съобщи кметът Здравко Димитров след сесията на Общинския съвет. 

"Вече е факт, имахме кореспонденция с министъра на икономиката Даниела Везиева. Разговарях и с кмета на Варна Иван Портних, той е категоричен, че искат 16 млн. лв. за тези акции, с което пък аз не съм съгласен. Ще се съобразя с волята и решението на ОбС. Нормално е акциите на Пловдивския панаир да си останат в Пловдив", заяви кметът Димитров. 

Министерството на икономиката все още няма становище по темата, тъй като тази сутрин е получило писмото на пловдивския градоначалник. "В кореспонденция сме от една седмица по темата, така че мисля, че такова ще бъде и становището на министерството", добави той. 

Припомням, че Община Варна притежава 16 314 400 безналични акции „с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и "Пълдин туринвест" АД - дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов". Ако Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%.

По-рано днес на сесията на ОбС - Пловдив председателят на групата съветници на "Демократична България" Веселина Александрова прочете декларация от името на групата. Тя съобщи, че ОбС - Варна отново се готви да гласува предложение за увеличаване на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест“ чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“. Сесията е насрочена за 10 декември. 

Веселина Александрова призова кмета Здравко Димитров да защити интереса на пловдивчани. 

В декларацията тя призова и съветниците от БСП и ГЕРБ да разговарят с партийните си колеги от групите в ОбС Варна да гласуват против, ако предложението не бъде оттеглено. 

Групата на Демократична България в ОбС Варна ще гласуват против, декларира Александрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11