Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Българската Коледа" помага на Стоян Илчев от Стамболийски

4
Снимка: Личен архив

Стоян Илчев е на шест години и половина и е от град Стамболийски. Момчето е с диагноза Детска церебрална парализа и Епилепсия и има нужда от постоянна рехабилитация, плуване, както и от терапия с логопед и психолог.

Шанс да получи необходимата му специализирана помощ момчето получава от „Българската Коледа“. 

Стоян се ражда в седмия месец. Като преждевременно родено дете получава забавяния във физическото си развитие и още от шестия месец започва рехабилитация. Това става по препоръката на лекар невролог. Пак по негово предписание, когато Стоян навършва година, чрез ядрено магнитен резонанс е установен типът на увреждането. Диагнозата е Детска церебрална парализа. 

Оттогава животът на семейството излиза от нормален ритъм и изцяло се завърта около детето, разказва майката Люба Алексова. Целта е на Стоян да бъдат осигурени грижи и необходимата терапия. Затова майката изобщо не успява да се върне към работата си.

Люба е юрист и преди да роди по-големия брат на Стоян работи като юрискнсулт в частна фирма. През 2013-та ражда големия, а две години по – късно и малкия си син. Когато Стоян е на четири години и половина изненадващо получава епилептичен пристъп. Следва ново изследване и втора диагноза – Епилепсия. Така започва терапия и за второто заболяване.

Вероятността да се възстанови на 100% е почти нищожна, но надеждата е момчето да постигне максимален напредък, за да има поне относителна самостоятелност, разказва майката. Тя е разделена с бащата на двамата си сина и ги отглежда сама. Когато се наложи, получава помощ от близки, но това се случва рядко.

Люба организира деня си според графика на процедурите на Стоян. А те са ежедневни. Два пъти седмично посещава логопед и ходи на плуване. Доскоро е бил и на езда, но напоследък трудно я вместват в графика.

Всичките терапии са в Пловдив, затова момчето и майката, които са от Стамболийски, почти изкарват деня в обикаляне. Графиците на терапевтите не винаги могат да се нагодят към ритъма на майката. Тя е допълнително ограничена и от факта, че след 17 часа трябва да вземе от училището в Стамболийски по - големия си син.

На 38-годишната майка, която сама отглежда двете си деца, основно се дължи и финансовата обезпеченост на семейството.

Тя много разчита на финансовата подкрепа на благотворителната инициатива „Българската Коледа". Надеждата е Стоян да може да продължи терапиите, от които се нуждае.

Историята на малкия Стоян чрез среща с неговата майка Люба Алексова разказва Антоанета Петричанска. Репортажът е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17