Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

9 декември - денят на Св. Анна и на най-силните магии

На 9 декември Православната църква чества зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Иисус Христос.Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. 

Според неканоничното Протоевангелие на Яков,  Анна и нейният съпруг, Йоаким, са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Св. Анна се почита от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. 

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Днес имен ден имат хората, носещи имената Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко.


Още от категорията

По нови правила ще се движат тротинетките и автобусите в Пловдив

Правилник за управление на електрически тротинетки ще създаде община Пловдив. Подготвят се и промени в организацията на движението на градския транспорт с цел оптимизиране на времето им за придвижване. Това реши Общественият съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев...

обновено на 05.07.22 в 17:01

Строят трета клетка за боклуци в Екозавода в Шишманци

Трета клетка за отпадъци ще бъде построена в екозавода в село Шишманци, който е собственост на община Пловдив. За изграждането й от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) се отпускат безвъзмездно над  6 милиона 531 хиляди лева.  Собственото финансиране от страна на Община Пловдив е над  2 милиона 145 хиляди..

публикувано на 05.07.22 в 16:46

Пак без вода във Велинград

Живеещите на 12 улици във Велинград са без вода следобед заради авария на разпределителен водопровод по ул. „Булаир“.  От ВиК – Велинград уточняват, че водоподаването ще бъде спряно до 19.00 ч., когато се очаква да бъде отстранена повредата. Преди 4 дни целият град остана без вода в жегите, отново заради авария на довеждащ водопровод. 

публикувано на 05.07.22 в 16:24

Заразата с тревожен ръст в Смолян

РЗИ Смолян регистрира тревожен ръст на броя заболели от Ковид 19 през последните две седмици. В този период те са се увеличили с 64,3%. Най-много нови случаи има в общините Девин, Златоград и Неделино, като са предимно хора над 50 години. В момента заболяемостта в областа е 63 на 100 хил. души население. Относително спокойна е обставката в..

публикувано на 05.07.22 в 16:17

Опашки пред центровете за прием на документи след 7 клас

Опашки се извиха пред петте центъра за подаване на документи след завършен 7 клас в Пловдив. От днес до 7 юли тече кампанията за подаване на заявления от учениците и техните родители.  "Пред ОУ "Екзарх Антим I" от 7.15 часа имаше чакащи, работното време е от 8.00", съобщи директорът Катерина Василева. Тя уточни до 11 часа бяха минали 70 човека, а за..

обновено на 05.07.22 в 16:02