Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционното споразумение е факт

Допълнителната среща беше заради "технически пропуски"

Утре стават известни имената на министрите, които БСП ще предложи

| обновено на 09.12.21 в 16:10
Георги Гьоков БСП
Снимка: БГНЕС

Утре ще станат публични имената на предложените от БСП министри в новия кабинет. Това каза в предаването на Радио Пловдив „Ден след ден“ депутатът Георги Гьоков, експерт в социалната сфера и спряган в медиите за възможен социален министър. „Наред с одобряване на споразумението (Коалиционното споразумение), ще станат публични и имената. Всичко предварително ще са спекулации“ – обяви той без да отрече или потвърди дали е номиниран, но категоричен, че БСП има достатъчен кадрови потенциал за управленски постове.

По думите му, на заседанието на Изпълнителното бюро на НС на БСП ще се обсъдят евентуалните кандидати за министри във ведомствата, за които червените ще отговарят. Гьоков посочи освен Министерството на труда и социалната политика, Министерствата на земеделието, на туризма и на Министерството на икономиката с вицепремиер.

„4-те формации заявиха ясно намеренията си  още преди свикване на НС да работят по основните приоритети на държавата и с воля за промяна. Аз съм оптимист за едно бъдещо разбирателство в едно бъдещо правителство“ – коментира депутатът.

Той обясни, че при преговорите е нямало „препъни-камъче“, а БСП е поискала доуточняваща среща заради „технически пропуски в споразумението“. След тази среща въпросните „недоразумения“ са изчистени, каза депутатът, а тях самите определи като „детайли по законодателните инициативи“ и политиките, които да ги отразяват.

„В социалната политика изяснихме как ще се актуализират пенсиите, как ще търсим  сближаване между стари и по-стари отпуснати назад във времето пенсии и новите пенсии. Също говорихме на тази последна среща и за изработването на механизъм за ежегодно индексиране на пенсиите, който да е  устойчив през годините и да позволява да се развива пенсионната система без задълбочаващи се разлики между хората с назад във времето пенсии и хората със сега отпуснати пенсии. Говорихме и за нашите политики за семейните помощи за деца, които от ДБ настояваха да бъдат приети след представяне на сериозни разчети за това какви средства трябват за осигуряване на тези политики“ - уточни Георги Гьоков.  

Цялото интервю с него може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08