Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"- икономически измерения на пандемията



На дискусия, организирана от ПУ „Паисий Хилендарски“ и посветена на икономическите измерения от пандемията, бяха представени данни за отражението на кризата и прогнози за стопанското развитие в следващите години. Първоначалният спад на икономическата активност в страните от общността бе наистина значителен, посоч проф. Валентина Николова-Алексиева, декан на Стопанския факултет на Университета по хранителни технологии. 

Статистиката обаче показва позитивни тенденции за икономическото представяне на страните от ЕС през 2021 година:

Значителният ръст на цените на горивата остава един от най- сериозните  проблеми пред възстановяването на икономиките от общността. През държавните бюджети вече бе направено субсидиране на цените на електроенергията за бизнеса. Друго предложение е да се намали ДДС за горивата и електроенергията. Полша обяви, че ще направи временно намаление на данък добавена стойност върху електричеството, газа и акциза върху горивата за да облекчи ефекта от повишаването на потребителските цени, които скочиха до близо 20-годишен връх. ДДС върху газа ще бъде намален на 8% от 23%, докато ДДС върху електричеството ще падне до 5% от 23%. Премахва се и акциза върху електроенергията за домакинствата. Георги Ванков, финансов анализатор, работещ в Чикаго, смята обаче, че подобно намаление ще има временен ефект. 

Кризата обаче е и възможност да се премине на ново, по-ефективно ниво на развитие, припомня, проф. Алексиева.

Благодарение на облекчаването на ограниченията върху дейностите, насочени към потребителите, през второто тримесечие на 2021 година в икономиките на страните от ЕС са създадени допълнително около 1,1 милиона нови работни места.Така безработицата намалява, макар че общият брой на заетите в ЕС все още е с 1 процент по-малък от нивото преди пандемията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следете корпоративния вот, той е по- опасен от купения

Купеният вот е нещо лошо, но следете копоративния, който е не малко опасен, каза  в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Като пример за корпортивна зивисимост той цитира Плана за възстановяване, в който опонентите му не са се посвенили да сложат олигарсите в Плана за възстановяване за милиони евро, който Борисов нарече „списък на..

публикувано на 25.09.24 в 17:15

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10