Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската драма празнува 140 години с "Коприна"

| обновено на 11.12.21 в 08:35

С премиера на спектакъла „Коприна“ по световноизвестния роман на Алесандро Барико и драматизация на Александър Секулов, Драматичен театър Пловдив  отбелязва 140-годишнината от създаването си. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева.

Главният герой излиза от малкото пространство на търговията, прекосява целия свят, за да остане безмълвен пред красотата - единстветното средство на цивилизациите, с което е възможно да прекосят времето. “Коприна“ е метафора на човешкото безпокойство.

Костюмите са дело на Марина Райчинова, сценографията – на Мира Каланова, музика – Петя Диманова.

Ролите изпълняват Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Патриция Пъндева, Мария Сотирова, Ирина Митева, Климентина Фърцова, Боряна Маноилова, Боряна Братоева, Радина Думанян, Симеон Алексиев, Троян Гогов, Константин Еленков, Тодор Дърлянов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивайло Христов, Стоян Сърданов.

Спектакълът е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата. Той е поредният етап от проекта „Пътуващият човек“ след забележителното представление „Одисей“.

По повод годишнината Пловдивският драматичен театър учредява почетен знак  „Живот в театъра“, който ще се връчва всяка година на 27 март. Знакът представя първия печат на първия професионален театър в историята на България. Първите носители ще бъдат обявени на премиерата на спектакъла „Коприна“. 

Предстои да бъде създаден виртуален музей. В него дигитално ще може да бъде проследена исторята, спектаклите и актьорския състав през годините. Идеята се реализира с помощта на оглавяваната от Любозар Фратев фондация „Балкански културен форум“ и дарение от 25 000 лв. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Турски художници представят изложба в галерия "Аспект"

Изложба живопис на Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу представя галерия Аспект. Дългогодишното присъствие на двамата обичани от пловдивчани артисти, ги е направило разпознаваеми и очаквани, заради тяхната атрактивност и пърформанските на живо, които представят по време на откриването. Настоящата изложба включва картини, създадени от..

публикувано на 05.06.24 в 08:21

Красимира Стоянова и Людмил Ангелов с концерт в Пловдив

„Гласът - Страдивариус“ световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова – камерзенгерин на Виенската опера, излиза пред публика  заедно с популярния на петте континента пианист Людмил Ангелов в Епископската базилика в Пловдив. Двамата знаменити артисти пристигат тук непосредствено след своя изява в Милано, за да участват в ХV-то юбилейно..

публикувано на 05.06.24 в 08:21

Лидия Симеонова и Никола Колев с изложбата "Динамика"

Галерия „Готи“ в Пловдив представя новата изложба „Динамика“ на творците: Никола Колев - скулптура и Лидия Симеонова - живопис. Експозицията съчетава в динамичен танц характерния пластичен изказ на Никола с колоритния емоционален свят на дамата творец.  Всеки един от авторите е известен с разпознаваем и характерен стил. Те имат богати..

публикувано на 05.06.24 в 08:05

Предстои "Музикално пътешествие" 2

С камерният концерт "Музикално пътешествие" 2, Сдружение "Изкуство във времето" приключва своя четвърти творчески сезон. Образователният концерт се осъществява с помощта на Община Пловдив и със съдействието на СУ "Христо Г. Данов", в чийто салон за изкуство ще се проведе, на 5 юни (сряда).  "Ще посетим много държави, за да се срещнем със..

обновено на 04.06.24 в 14:21

Свилена Тенева с изложба, вдъхновена от стиймпънка

Галерия „Възраждане“ представя първата по рода си в салона изложба, вдъхновена от стиймпънк културата – „Бъдеще в минало време“. Автор е младата художничка Свилена Тенева, за която тази изложба е дебютна за Пловдив. Свилена Тенева е родена през 1987 г. в град Стара Загора. Завършва Национална Художествена гимназия за изящни изкуства „Цанко..

публикувано на 04.06.24 в 11:54