Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергов получи от Варна акции на Панаира за над 16 млн. лева

Общинският съвет на Варна прие предложението акциите на общината в Международен панаир Пловдив да бъдат апортирани в дружеството „Пълдин Туринвест“, което е основен собственик на панаира. 

За гласуваха 28 съветници, сред които тези от ГЕРБ, петима се въздържаха, а 15 съветници-основно „Демократична България“, БСП и „Възраждане“, бяха против. От ДБ и „Възраждане“ обявиха, че ще поискат от областния управител да върне решението. 

По време на дебата кметът Иван Портних обясни, че решението на Общинския съвет от 2017 година по акциите не го задължава да ги върне на държавата. От ДБ бяха на обратното мнение. Николай Капитанов посочи, че кметът не е изпълнил решение на Общинския съвет. 

От БСП поискаха отлагане на точката и обществена дискусия по темата. Друго мнение на съветници от левицата на Варна бе, че общината няма право на тези акции, защото те са платени със средства на държавата и трябва да бъдат върнати на икономическото министерство.

Припомням, че Община Варна притежаваше 16 314 400 безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и "Пълдин туринвест" АД - дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов. 

След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54