Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията е като нарисувана, но предстоят сътресения

"БСП е по-тежка партия, с по-тежки вътрешни правила и с по-тежък вътрешен конфликт от останалите формации. Корнелия Нинова търгуваше докрай и искаше да вземе максимума, затова се покачи  напрежението. Не мисля обаче, че БСП  под някаква форма е в центъра на договорките за подписване на коалиционно споразумение", заяви политологът Димитър Ганев. 

Той бе категоричен, че не желае да прогнозира, кое ще бъде "непослушното дете" в коалицията, тъй като кандидатите за този пост са и в  ДБ, и в ИТН, и в БСП. "Нито Слави Трифонов е сред лесните хора, с които можеш да се разбереш, нито пък ДБ и нейният електорат, които  са много ревниви към прекрачване на всякакви  граници и могат да дадат крачка назад, за да не търпят негативи. А БСП са партия с вътрешен конфликт и това е формула на риск за коалицията. Но най-важното от всичко е, че зад тези партии стои много важен политически интерес - да не бъдат допуснати предсрочни парламентарни избори"

По думите на Ганев, това означава, че някой може да прави стъпки в една или друга посока, да огъва ръце, но смъртта на тази коалиция ще дойде тогава, когато някой провиди интереса си през предсрочните парламентарни избори, но засега такова нещо няма.

Ганев заяви още, че при съставянето на Кабинет всичко е изглеждало в  розово. "Само след няколко месеца обаче  ще започнат негативи и скандали и това не е изненадващо, защото  е характерно за всяка власт. За да се дистанцира някоя от партиите от негативите, ще се опита да направи ходове за дистанциране от управлението. Това не значава, че кабинетът ще падне, но  е сериозно предизвикателство. Като пример Ганев подчерта, че очакваните през януари сметки за електроенергия ще бъдат високи и това ще натрупа социално недоволство у хората и ще се окаже първото сериозно предизвикателство пред Коалиционното управление.

"Тази Коалиция беше общо взето нарисувана веднага след изборите.  На всички беше ясно, че би било смърт за политическата система да има нови избори и никой не иска това. Беше ясно още, че бъдещото управление ще бъде около ПП.  Българите трети пореден път гласуваха за някаква форма на промяна и оставиха ГЕРБ и ДПС в опозиция.  Ситуацията предпоставяше тази коалиция и затова тя изглеждаше лесна. Партиите съзнаваха добре това, но оттук нататък  предстои да видим "удари по кокалчетата".

Що се отнася до акциите на  министър Минеков в редакцията на "Труд" и офисите на ГЕРБ, Ганев посочи, че той, по прагматични причини иска да насочи вниманието върху себе си преди формирането на Кабинет. "Посочват се имена на  министри на културата, сред които неговото не съществува. Но не изглежда наистина добре да се влиза с жандармерия в редакция".

По думите на Ганев,  това че лидерите на БСП и ДБ са в оставка, не означава, че ще бъдат сменени.

 "И БСП, и Да България вероятно ще запазят лидерите си. Това, което ще се случи в понеделник с гласуването на Кабинета, ще бетонира вероятно Нинова, защото, когато една партия е на власт и тепърва ще се раздават постове, ръководството й става по-сговорчиво. По-скоро позициите на Нинова изглеждат стабилни засега, но не означава, че в един момент те няма да се обърнат". 

За  позицията на Христо Иванов Ганев посочи, че не вижда алтернатива, но що се отнася до лидерството на Атанас Атанасов в ДСБ, срещу него отдавна има брожение. 

"А в коалиция с БСП, от ръководството ръмжат и скърцат със зъби."

Ганев обаче отказа да направи прогноза за имената от бъдещото Правителство с аргумент, че "независимо, че пророкуването е печеливш бизнес, той няма такива способности"

Чуйте повече от звуковия файл:   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33