Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри българска схема в подкрепа на туризма

| обновено на 14.12.21 в 09:59

Европейската комисия одобри българската схема в размер на 30 милиона лева в подкрепа на туристическия сектор, който е пострадал от пандемията от коронавирус.

Българският евродепутат Петър Витанов, който е член на Комисия по транспорт и туризъм в Европейския парламент определи тази подкрепа като глътка въздух за туристическите дружества, тъй като те са едни от най-пострадалите от ковид кризата.

„Този сектор беше най-потърпевш и най-ощетен. И въпреки наличието на зелени сертификати, едва половината от загубите бяха възстановени през 2021 година в сравнение с 2020 година. На фона на 80% в спад на оборотите през 2020 година в сравнение с 2019 година. Затова като най-потърпевш сектор, той има нужда от подкрепа. 30 милиона ще получат фирми, които са загубили определен процент от своя оборот. И до 20% от този оборот може да бъде компенсиран с част от тези средства. Това е глътка въздух за туристическия бранш“, обясни Петър Витанов.

Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да отговарят на условията, предприятията трябва да са отбелязали спад на оборота с най-малко 30 % през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Размерът на помощта за всеки бенефициер няма да надвишава 20 % от оборота му през 2019 г. или един милион и осемстотин хиляди евро, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Славка Янева е собственик на семеен хотел от 16 години, който се намира в близост до Смолянските езера. От началото на пандемията там отливът на туристи е на 80%. По тази причина Славка Янева смята, че безвъзмедната помощ е от особено значение, тъй като с парите ще се помогне на туристическия бранш да подготви новия зимен сезон.

„Ние сме подали документи. Ако бъдем одобрени, ще получим някаква помощ. Тя е много важна за да се подготвим за новия зимен сезон. Средствата ще ги използваме да стегнем хотелската база, за дезинфектанти, а и за гориво, което е основно перо през този сезон“, обясни Янева. 

При предаването на поста на новия министър, вече бившия служебен Стела Балтова подчерта, че предизвикателствата пред зимния сезон са сериозни.

„На първо място е предизвикателството, свързано със здравето. На второ място, миналата година България беше единствената дестинация, която не затвори своите зимни курорти. Тази година конкуренцията е много голяма, защото Италия, Франция и Австрия обявиха, че ще работят. Но пък нашите зимни курорти са готови. Те са готови първо с високата категория на базата за настаняване, а също и със създадените условия, които гарантират, че туристите ще се чувстват комфортно и уютно, както и безопасната среда за тях. Ние откриваме сезона в средата на декември. В Банско той ще бъде открит на 18 декември“, каза Балтова.

Според Славка Янева трябва да се мисли не само за помощи за туристическия бизнес, но и за промяна.

„Средствата за бранша трябва да се насочват не толкова за помощи, а за програми за промяна на технологиите в този бизнес, самите сгради да се подобрят. Това, което европейските програми пък ще предложат. 

Средствата по схемата, одобрена от Европейската комисия за подпомагане на  туристичекия бранш, се очаква да бъдат изплатени скоро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33