Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С овладяване цените на тока Нинова даде най-добрата заявка

"Не чух  при представянето на Кабинета нещо ново, в сравнение с преговорите на експертните комисии, нито нещо ново записано във вече излязлото коалиционно споразумение. Не бях изненадан от гласуването и ако продължа по-назад, четейки споразумението в частта му "Икономика и финанси", наблюдаваме същия начин на мислене и същите мерки, както при актуализацията на бюджета за 2021 г. Това не е изненадващо, защото тогава бяха същите хора - служебният финансов министър Асен Василев, а най-акивните групи бяха същите в бюджетната комисия - ИТН, БСП и ДБ". Това заяви икономистът от Експертен клуб за икономика и политика  Стоян Панчев. 

По думите му, по много теми новото Правителство дава голяма заявка, но и си  оставя "вратичка". 

"Премиерът казва, че ваксинацията е приоритет, но не казва - първата ми стъпка ще е да заздравя контрола върху зеления сертификат, нито, че ще направи голяма ваксинационна кампания. Той казва, че за неговите хора в МС ще се изисква "зелен сертификат", т.е. оставят се вратички  за фактическото действие".

Панчев подчерта, че не е ясно, какво ще се случи сега с капиталовата програма на Правителството, от която се очертава голямо харчене. Немалка част от добрите приходи в бюджета идват не толкова от добрата работа на митниците и НАП, а от това, че има висока инфлация. 

"Очакването е, че когато има по-висока инфлация, има и по-високи приходи в бюджета". 

За новата структура на Министерството на икономиката, Панчев заяви, че подходът с разделянето му на две министерства е иновативен.  Той обаче уточни, че е скептичен за Министерство на икономиката, тъй като  е известно, че едно Министерство  нито може да създава иновация, нито може държавата да управлява добре по-голямата част от предприятията и затова те трябва да бъдат приватизирани. 

"Корнелия Нинова говореше по-малко за държавните предприятия, а повече - за социалната част от програмата на Кабинета. Вчера тя даде най-добрата заявка, че няма да си позволи повишаване на битовите сметки за парно и ток и то, след като вчера КЕЕВР излезе с прогнози за повишение около 13% на електрическата енергията. Хората ги интересува много повече това, какво ще стане със сметките им, отколкото  това, какви иновации ще направи министерството. Тя вчера даде най-добрите политически и икономически заявки".

Като пример, Панчев даде и заявката за увеличаване прага за регистрация на ДДС за малките фирми, както и идеята да се разшири програмата за хранителните ваучери. 

Чуйте повече от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07