Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова изложба за колесниците на траките в Археологическия музей

Акцент е комплект бронзови апликации, част от коша на транспортна четириколка

Новата временна изложба на Регионален археологически музей – Пловдив, посветена на колесницата и мястото, което тя заема в света на траките, ще може да се види от днес, 14-ти декември до 30 септември 2022 г. 

Изобретяването на колелото през  IV хилядолетие пр.Хр. променя драстично света на древните хора. Благодарение на него се създават първите превозни средства, които през цялото си съществуване и до днес са неотменима част от живота на хората.

Освен с особеностите на различните типове колесници, посетителите на изложбата ще имат възможност  да се запознаят и с много други интересни подробности, свързани с историята и символиката на превозните средства през Античността. Ще научат и за един интересен ритуал от периода  I–III в., благодарение на който разполагаме с най-много данни за външния вид и предназначение на колесниците, използвани от траките.

Част от изложбата е първата възстановка на тракийска колесница, направена в България. Тя е била изложена в старата експозиция на музея преди 20 години и сега ще може да бъде видяна отново от посетителите.  

Акцентът във временната изложба „Колесницата и траките“ е комплект бронзови апликации, част от коша на транспортна четириколка. Те са една от многобройните жертви на иманярски групировки, но благодарение на усилията на служителите на МВР са спасени и предадени в музея. Предметите са представени в единствената по рода си витрина-сейф, специално изработена през  1950 година за съхранението и експонирането на Панагюрското златно съкровище.

Куратори на изложбата са Любомир Мерджанов и Мария Драганова.

От музея напомнят, че поради въведените противоепидемични мерки в страната на изложбата се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър. Постановката е на изтъкнатия хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Сценограф е Марко Япела, а диригент е директорът на Опера Пловдив Диан Чобанов. В..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49