Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токът може да поскъпне с 1%, а не с 11%

Трудно е да се сложи юзда на цените на електроенергия, които вече са борсови цени и се влияят от пазарите в цяла Европа, но може да се търси решение на национално ниво, така че потребителите в България да плащат една цена, която е поносима и съизмерима“, това заяви в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив енергийният експерт Антон Иванов.

„Говорим за две различни неща- едното е борсовите цени, които в цяла Европа са високи, а от другото- цени, за които производителят у нас прави разходи и следва те да са прехвърлени към потребителя“, каза Иванов.

Според енергийния експерт е възможно цените на тока за битовите потребители да се повлияят от предложението на служебното правителство за намаление на ДДС с 10%.

 „Тъй като ДДС-то влиза в сметката на всеки, то увеличението на цената на тока с около 11%  и намалението на ДДС с 10%, би довело до изравняване“, което на практика ще увеличи цената на тока с около 1-2%.

„Съгласен съм, че проблемът е доста по-сложен и това решение не ни показва целия му обхват“, каза още Иванов.

Избягваме, обаче, да търсим решение на това как по-евтината енергия, произведена в България, да достигне с предимство до българските потребители, заяви енергийният експерт, като сподели, че самият той не намира обяснение на ситуацията.

„Имаше възможност това да се случи дори при сегашното ценово преразглеждане. Но не мога да си обясня защо не увеличим дяла на енергията от АЕЦ Козлодуй в микса, който се предлага за бита. Това би било най-естественото нещо“.

Енергийният експерт, все пак, изрази надежда, че след встъпването в длъжност на новото редовно правителство, ще бъде намерен баланс.

„Уверен съм, че новият икономически министър Корнелия Нинова ще направи усилия в тази посока, ще бъдат обсъдени тези възможности и ще видим по-различно развитие“, каза още Иванов.

Цялото интервю с Антон Иванов слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30