Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишението на минималната заплата тревожи бизнеса

„Национално представителните работодателски организации изпратихме писмо до премиера Кирил Петков и до министъра на енергетиката с искане за удължаване на срока за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия и да се включи и  декември. Като всички сме на мнение, че тази мярка трябва да продължи и следващата година.“, това заяви в интервю за Радио Пловдив зам.-председателят на Българската стопанска камара Станислав Попдончев. 

„Настояваме за повишаване на компенсацията  на 217 лв на MWh, което е разликата между прогнозната стойност на КЕВР и реалната цена за ноември на свободния пазар“.

Според изследването, което Българската стопанска камара прави всяка година се наблюдава „леко стабилизиране, плахо подобряване в очакванията. От друга страна все още се задържат инвестициите, въпреки че намеренията през следващата година са малко по-оптимистични“.

Той изтъкна, че през следващата година има няколко проблема, които тревожат бизнеса, това са повишението на минималната работна заплата, високите цени на суровините, електроенергията и очакванията за висока инфлация.


Предложението на новия министър председател за въвеждане на зелен сертификат за бизнеса, Попдончев коментира:

„От една страна той дава възможност на бизнеса да работи малко по-спокойно и предвидимо, от друга- това е принудителна административна мярка, както за бизнеса, така и за обществото. По данни от нашата годишна анкета можем да заключим, че бизнеса е разделен.“

32% от анкетираните посочват, че това не е подходяща мярка

Все пак адмирираме анонса, че ще бъде  извършена мащабна информационна кампания за ползите от ваксинацията. Това е необходимо- каза още Попдончев. „Надяваме се, най-вече, че ще видим честни, ясни и недвусмислени послания“. 

Зам.-председателят на Българската стопанска камара каза още, че мерките 60/40, 80/20,трябва да продължат, но най-голямото притеснение за бизнеса остава повишаването на минималната работна заплата и максималният осигурителен доход.

„От вчера имаме информация, че увеличението на максималния осигурителен доход няма да се случи от началото на годината, а от средата на 2022 г, което е глътка въздух и време за предприятията да планират по-добре бюджетите си“, коментира Станислав Попдончев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи пълното й стартиране

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Заради "мръсните" кампании хората не вярват на позитивното

Основни политически партии решиха да си изчистят основни вътрешнопартийните проблеми за това кой ръководи и кой разпределя властта през съда и други институции като ЦИК. Това наистина се случва за първи път, коментира политологът доц.  Татяна Буруджиева в предаването "Точно днес". "Какво става с политическите партии? Те не просто намаляват..

публикувано на 11.09.24 в 10:45
Яна Алексиева

Диалогът между семейството и училището е много важен

Във връзка с наближаването на новата учебна година за пореден път от Асоциация "Родители" насочват вниманието на обществото и институциите към пет ключови въпроса, на които от години се търси отговор и адекватно решение. За програма "Точно днес" психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията подчерта, че зад всеки въпрос стои..

публикувано на 11.09.24 в 10:24

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49