Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв Европейски съюз искате?


Какъв да бъде Европейският съюз, в каква посока да се промени общността и какви промени се налагат в България? Около тези въпроси вървя днешната дискусия в пресклуба на БТА в Пловдив. Тя бе в рамките на проекта „Български гласове за Европа, който БТА изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Участваха представители на местната и централната власт, на бизнеса и на неправителствени организации, ръководители на образователни институции. 

Стари проблеми, които засега нямат решение, като различното субсидиране на земеделската продукция в рамките на ЕС, споровете към федерация ли да върви общността или да остане съюз на национални държави, бяха отново поставени на дискусията. Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов изтъкна необходимостта България да завърши интеграцията си в Европейския съюз с влизането в Шенген и Еврозоната:

"Реално ние не сме напълно интегрирана страна и тук има още много какво да свършим. Бидейки част от най-богатия съюз в света и втора икономика, е логично ние да искаме да имаме максимален достъп до този пазар"

Евродепутатът Ангел Джамбазки приема едната цел, но отхвърля другата:

"За Шенген съм съгласен. Това ще бъде полезно за българския бизнес, защото най-малкото транспортният бизнес ще може да оперира много по-бързо.

По отношение на еврото обаче, съм силно скептичен. Защото еврото ще бъде политически механизъм, а не финансов и пазарен. И еврото, и Европейската икономическа зона се използват в момента политически да притискат общества и държави, които по някакъв начин преследват своя политика:

 Ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева даде пример за успешна и полезна интеграция в рамките на висшето образование в ЕС:

"Тази инициатива е създаване на алианси от университети в различни региони на Европа. Това дава възможност за свободно движение на нашите студенти, докторанти и преподаватели да могат да работят, използвайки всички условия на ЕС".

В същото време бизнесът остава основно заинтересуван от професионалното средно образование, защото то му осигурява работната ръка. Красимир Костадинов, председател на областното представителство на Камарата на строителите и собственик на голяма строителна фирма:

"Това, което можем да искаме от Европа, е да се отпуснат средства, които да обновят на 100 процента базата на професионалните училища, които обучават кадри за нашия бранш. Условията за обучение в тях са отпреди 30-40 години".

Агросубсидиите в Европейския съюз или трябва да се изравнят, или да отпаднат. Това предложи фермерът Красимир Кумчев по време на дискусията. Само 20 на сто от земеделската продукция на българския пазар е собствено производство и различното субсидиране е една от основните причини за това, изтъкна Кумчев. Той отбеляза също, че важността да имаш достатъчно собствено производство на храни е проличала в кризи на доставките, които претърпяха наскоро някои страни, сред които и Великобритания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31