Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо издание на български на книгата "България и Македония"

Книгата „България и Македония“ от първия директор на Пловдивската народна библиотека Александър Башмаков излезе на книжния пазар за първи път на български език 118 години след първото ѝ  издаване в Русия. Зад факта стои Фондация „Балкански културен форум“ на бизнесмена и общественик Любозар Фратев, чиято кауза да съживява важни исторически издания през този май донесе на организацията Наградата „Пловдив“ за върхово постижение в областта "Опазване на културното наследство и съхранение на паметта. 

Фондацията я открива благодарение на доц. д-р Петко Георгиев, ръководител на Отдел „Специални сбирки“ в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив. Тази година отделът отбеляза 100 годишен юбилей, а в неговата съкровищница се оказва нейното първо и единствено издание,  разказва общественикът инж.  Любозар Фратев, който е председател и на фондацията.

Снимките от 19 век, които илюстрират текста на първото издание, в новото се  обработват от доайена на фотографите в Пловдив Никола Лаутлиев. Това е третата книга на автор-чужденец, която издава фондацията. 

Башмаков е тясно свързан с България и българите. Току що завършил право в Одеса, той идва в Изтгочна Румелия и получава първата си работа в дирекцията по правосъдието, а после оглавява областната библиотека и музей и остава на поста до края на 1882 година. След 17 години в родината си, той се връща в България, а по-късно предприема и пътуване  в Македония, плод на изследванията и наблюденията на което става книгата „България и Македония“. В новото издание може да се намери отговор на въпроса:

Какво сближава и какво разделя България и Македония преди малко повече от век?

Авторът разказва, че македонците са разновидност на българите и че македонският въпрос е труден.  Защото, по думите му, се борят почти непримирими интереси и преднамерено измислените конструкции. За такива той посочва: „мнимият сепаратизъм, изобразяващи Македония и македонците като страна, имаща свой народ, свой патриотизъм, свои цели и своя цялост. Само че това се образува за столетия и хилядолетя"- допълва Башмаков.  

Последните 20 години от живота си авторът на книгата „България и Македония“ прекарва във Франция, като до края остава чуждестранен корепсондент на българското Книжовно дружество, поддържайки връзка с българската научна общност. Според преводача на книгата днес и автор на  нейния предговор Данаил Георгиев Башмаков заслужава в Пловдив да му бъде издигнат паметник.

Книгата ще се представя в различни общности по различно време. Може да се намери по книжарниците, а фондацията по традиция е изпратила екземпляр и на президента Румен Радев.

Още може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00

Археологическо лято и на Емпорион Пистирос до Ветрен

Четвърта седмица продължават археологическите проучвания на Емпорион Пистирос, край град Ветрен, област Пазарджик. За това съобщи Виолета Дунева, директор на Археологическия музей „ Проф. Мечислав Домарадски“ в Септември.  Разкопките се провеждат с подкрепата на фондация „Балканско наследство“ и на обекта работят археолози и доброволци...

публикувано на 12.08.24 в 11:34

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10.08. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Опиянението от промяната. 272 стр., 4А, Унискорп, 2024. Габриел Гарсия Маркес. Окапалата шума. 162 стр., ок. 5А, Лъчезар Минчев, 2024. Ставрос Христодулу. Денят, в който реката..

публикувано на 12.08.24 в 10:17

Концерт на Йорданка Христова на Античния театър

„Завинаги“ е мотото на концрта-спектакъл, който Йорданка Христова ще представи на сцената на Античния театър в Пловдив довечера. Певицата се завръща в града под тепетата, за да празнува 60 години на сцената.  Нейните почитатели ще имат възможността да чуят на живо отново златните ѝ хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея"), "Пред есен",..

публикувано на 12.08.24 в 08:16