Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: ОМНИА за модерни университети

Медицинският университет в Пловдив е бенефициент по мащабния образователен проект ОМНИА, който се изпълнява до края на 2023 година. Целта е със средства на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" – да се разработят девет нови специалности, които да помагат в обучението на докторанти и студенти в новите реалности. Те съвпаднаха с пандемията от Ковид-19 и нуждата от дигитализация на образователните програми.

"Да погледнем висшето образование от нов ъгъл, а проектът ни е бъдещето на новия университет", заявяват учените от ОМНИА. Целта е да се помогне за дигитализация на висшето образование в седем български университета, както и на Института по микробиология към БАН и на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Партньори са Медицинските университети в София и Плевен, Пловдивският университет, Университетът по хранителни технологии, както и Национална спортна академия и Тракийски университет - Стара Загора. Безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Европейския социален фонд е 4,76 млн. лева. 

„С тези средства ще се разработят и реализират (на български и на английски език) девет нови докторски и магистърски програми“, казва ректорът на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева, ръководител на проекта: 

„Основният фокус на този проект това са съвместните програми, които са признак за т.нар. свързаност в образованието. Ние се стремим да повишим капацитета на нашите преподаватели, студенти и докторанти, това ще стане чрез задълбочените международни контакти, които ще направим, благодарение на нашите асоциирани партньори. Друг фокус на проекта е цялостното дигитализиране на образователните дейности. Проекът, който е на стойност над 4 млн. лева, отделя почти 1/4 от тези средства за дигитализиция на програмите.“

По проекта ще бъдат обучени над 100 магистри и докторанти, като първите студенти ще бъдат приети през следващата академична година.

Аглика Бяндова, председател на Асоциацията на студентите медици в Пловдив казва, че това е иновация на Медицинския университет по време на тяхното образование, което им дава шанс за развитие в нови направления. Според нея е важно обагатяването на знанията и уменията в различни мулитдисциплинарни сфери, а не само в основната магистърска програма.

Проф. Деляна Вичева, заместник-ректор на МУ - Пловдив казва, че новите програми ще са национално богатство в условия на пандемия.

„Програмите са много полезни и имаме една докторска  програма „Вяра, психология, медицина“, това е изключително важно днес, защото голяма част от пациентите имат нужда от разговор. Как можеш психологически да им помогнеш в условията на ковид ерата, това ще е важно за всички съпричастни за развитие на науката. Днес хората имат нужда да говорят помежду си, и да споделят опит и лични впечатления, но е добре да бъдат наистина изслушани от специалисти. Тях ние ще изграждаме, точно с този проект.“

Доц. Адриана Любенова от Пловдивския университет допълва, че имат асоциирани партньори по тази програма, които са Академия Еклесиастика от Атина. „Искаме да покажем малко по - различен  поглед върху цялостното човешко същество, което да обхваща физическото и духовното здраве. Това е бъдещето на висшето образование, да произвеждаме специалсти, които да могат да се адаптират много бързо в този променящ се свят. Ние подготвяме студенти и докторанти,  за професиите след 10 години, за които още не знаем, че ще съществуват.“ 

Проф. Юлияна Маринова от Тракийския университет Стара Загора за програмите по гериатрия и палиативна медицина: „Програмите са с елемент на интердисциплинарност, и са в отговор на нарастващите нужди от изследователи по проблемите на палиативната и гериатричната медицина. Надявам се, че ще има интерес, защото има нарастваща потребност в обществото, на фона на развитието на демографските процеси, и отразяването на застаряването на неселението, като необратим проблем, със здравни и социални отражения.“

До март 2022 г. предстои акредитация в НАОА, като завършилите успешно ще получат за първи път в България една диплома, издадена от два или три университета. Ще бъде създаден виртуален университет Медтех и ще бъде подпомогнато кариерното развитие на преподаватели и студенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51