Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите ваксинирани деца в Пловдив получиха подaръци

В УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив започна ваксинирането на деца от 5 до 11-годишна възраст. За днес са записани 26 деца, като две от тях са на 5 години. 

Времевият период, в който се извършва имунизацията, е от 12:30 до 15:30, но има възможност за удължаване на работното време при необходимост. Нужно е родителите предварително да се обадят, за да запазят час. 

Д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести в лечебното заведение, съобщи, че вече има запазени часове за 29 декември и за след Нова година.  

По празниците кабинетът няма да работи. Д-р Бацелова уточни, че е необходимо децата преди ваксината да бъдат прегледани от педиатър и да са здрави. Самата манипулация трае няколко минути като лекарят в кабинета говори с родителите, снема анамнеза, мери температура и тогава поставя ваксината. 

Днес всяко ваксинирано дете получи и награда от лекарския екип.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прекратяват договора с консорциума от три транспортни фирми, "Хеброс бус" оцеля

От 10 септември Община Пловдив прекратява договора с консорциума от три транспортни фирми, подписан през 2016 година, за обслужването на 8 линии от масовия градски транспорт. Това обяви пловдивският кмет Костадин Димитров, след като изтече едномесечното предизвестние към превозвачите за да изпълнят условията по договор. Договорът от 2016..

обновено на 08.08.24 в 12:18

Разбиха депо за пласиране на синтетичен хашиш на младежи

При спецакция на ГД БОП  и Окръжна прокуратура в Пловдив е заловена организирана престъпна група за разпространение на хашиш, марихуана и синтетична дрога.   Петима от бандата са арестувани този вторник, 6-ти август.  При обиските от техните адреси и автомобили са открити около половин килограм синтетичен хашиш, вещества за неговото..

публикувано на 08.08.24 в 12:17

Съдът пусна на свобода кмета на Войнягово с условна присъда

Районният съд в Карлово е одобрил тази сутрин споразумение между прокуратурата и кмета на село Войнягово Тодор Танковски.  На 31-годишния кмет е наложено наказание от 1 година лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок. Съдът е изменил мярката му за неотклонение и така той е бил освободен още в съдебната зала. Арестуваха кмета на..

публикувано на 08.08.24 в 12:10

Маскиран бандит опита въоръжен грабеж в Пазарджик

Извършител на въоръжен грабеж бе заловен от пазарджишките криминалисти.  Маскираният с качулка и маска на лицето бандит нахлул във валутен  офис за парични преводи и заплашил с пистолет  касиерката. Той поискал да му даде веднага всички налични пари.  Жената обаче не се уплашила и бързо натиснала паник-бутона на обекта, без да му даде никакви..

публикувано на 08.08.24 в 11:42

Дрогиран шофьор блъсна момиче на пешеходна пътека в Пазарджик

Случката се разиграла на улица в Пазарджик. 45-годишен пазарджиклия се движил с лек автомобил „Сеат“ по околовръстен път по посока към моста на река Марица. Той блъснал 16-годишно момиче, което пресичало пътното платно на пешеходната „зебра“.  На мястото бързо  пристигнали автопатрул и линейка. За радост се установило, че детето не е сериозно..

публикувано на 08.08.24 в 11:40