Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За вярата, благодарността и молитвите през 2021-ва

Бъдни вечер е прелюдията към коледните вълшебства. А те са свързани с вярата. Не тази, която граничи с по детски чистата илюзия за подаръците, послушанието и белобрадия старец с шейната, елените и джуджетата.  Онази, която носим в себе си, докато палим свещ в храма и когато отправяме молитви за по-светли бъднини.  Онази вяра, която подхранваме цяла година по време на православните празници. 

Всяка година изгревът на Богоявление в Калофер започва с камбанен звън, за да отведе деня към леденото мъжко хоро във водите на река Тунджа. Там, където студът носи здраве. А пръските от кръста, изваден от водата дават сила. Сила, свързана с духа на българите.  Край Бачково, на втория ден от Великден, се провежда литийно шествие с чудотворната икона на Богородица до местността Клувията. Доказателство, че вярата ни съхранява и зарежда с доброта и здраве.  А в Пловдив , на Димитровден, когато  светецът хвърля лятната си дреха и вика зимата, се отправят молитви за целия български народ. 

С фрагменти от тези празници изпращаме 2021-ва. И благодарим, че можем да вярваме в чудесата и през следващата година.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33