Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"24 часа труд" на Васил Панайотов издаде "Жанет 45"

„24 часа труд“ е новият роман на писателя Васил Панайотов, издаден от „Жанет 45“. Книгата описва как се живя у нас през 90-те години на XX век. Премиерата се очаква в началото на февруари и не е от абсолютно задължителните стъпки за автора, но талантливите хора често имат странности. Редактор на книгата е Красимир Лозанов, художественото оформление е на Люба Халева.

Васил Панайотов каза в интервюто, че не е почитател на автобиографиите, защото това е жанр, проява на висш нарцисизъм, който читателят е склонен на прости само на утвърдени писатели.

„Когато започнах да пиша "24 часа труд", нямах намерение дори да правя роман, идеята беше автобиографичен текст. Книгата е 95% автобиография, тук-там съм поразкрасил нещо, защото действителността никога не е толкова интересна. Идеята беше да напиша текст за дъщеря ми, защото тя е на възраст, каквато е началната за героя. Впоследствие се получи обем, макар че не е голяма книга, пратих я на Краси Лозанов, който е маркетинг директор в „Жанет 45“, и той предложи да я издадем“, каза авторът.

Васил Панайотов смята, че темата за фалша е навсякъде около нас и затова намира място в книгата. В зависимост от ценностната система на всеки може да се дистанцираш или напротив, да задълбаеш толкова, че да станеш част от него.

„В онова време на годините след 1990-та имаше по-малко фалш, отколкото сега. Имаше много други неща, които бяха нещо като раково образувание на онзи строй, но не се сещам да имаше фалш“, допълни Панайотов. По думите му краят на романа е отворен, но не е с бомбастичен финал, който читателите му очакват от него. Той призна, че съвсем съзнателно е избрал този вариант, защото това е история от действителността, и тя почти никога не поднася бомбастики.

Красимир Лозанов: "Една от задачите ми като редактор беше да убедя автора Васил Панайотов, че Васил Панайотов в романа му „24 часа труд“ не е той самият, а литературният герой в романа на автора Васил Панайотов. И че той, авторът Васил Панайотов, е все още млад и бързоподвижен, за да пише мемоари. Един ден, когато стане стар и бавноподвижен, когато мускулите му се отпуснат и кожата му с татуировките провисне, когато тестостеронът му бъде заместен от спомени за тестостерон, може да напише и мемоарите си, и ако ми се отвори пак честта и удоволствието да бъда негов редактор, тогава няма да го убеждавам, че Васил Панайотов е литературен герой, а не самият той. „24 часа труд“ е ударен и стегнат роман, торпилиращ всеобщото разбиране, съгласно което всички се стремят и трябва да се стремят към кариерния успех. Роман за Прехода от денонощен труд към щастие и смисъл чрез мързел и шмекерия. Но това се отнася за литературния герой Васил Панайотов, а не за автора на романа – автора го познавам, той е свястно момче, умно, талантливо и работливо. "

За автора: Васил Панайотов (1978) е автор на романите „Убиец“, „Другата“, „Сянка“, издадени от "Сиела" и съавтор в сборниците с разкази „Проект Смърт“, „Любовни упражнения“, „Обича ме, не те обича“. Романът му „Сянка“ е номиниран за Националната награда „Тринайсет века България“ и наградата за съвременна българска художествена проза „Хеликон“.

Живка Танчева разговаря с Васил Панайотов, може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27