Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калофер е пълен за празника на Ботев и мъжкото хоро

Противоепидемичните мерки ще се спазват стриктно, смята кметът на града

Калофер е пълен от няколко дни, цялата леглова база - близо 800 легла, всичко е заето от желаещи да гледат мъжкото хоро в река Тунджа. 

Всички са добре дошли на мъжкото хоро, но да не забравят, че на 6 януари е роден великият и достоен българин Христо Ботев. Нека не изместваме тежестта само в една посока, каза в интервю за Радио Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов.

Той обясни, че тази вечер от 17.00 ч. е поклонението пред родната къща на Ботев, където ще има кратка ученическа програма и празнични илюминации. Утре е голямото тържество с митинга поклонение и поднасяне на гирлянда на славата.

"Очакваме вицепрезидента Илияна Йотова да произнесе слово", каза кметът на Калофер.

Румен Стоянов допълни, че стриктно ще се спазват противоепидемичните мерки, ще се следи за дистанция и носене на маски. "Няма как да спрем толкова хора, дошли на такъв ден в града ни. Миналата година очакваха бум на заболеваемост в Калофер заради струпването на много хора, но нямаше заболели. Дано и тази година е така", допълни той. 

Очаква се поне 100 - 150 души да влязат в ледените води на Тунджа утре сутрин. 

Кметът призова гостите да бъдат смирени и да оставят калоферци първи да влязат в осветената река, за да изпълнят ритуала.

Цялото интервю на Живка Танчева с кмета на Калофер Румен Стоянов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10