Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИНКН бави 4 месеца обекта „По крепостните стени на Филипопол“

Повече от четири месеца се бави съгласувателното становище от Националния институт за недвижимо културно наследство за обекта „По крепостните стени на Филипопол“, заради което не може да стартира работата по проекта. 

Заместник-кметът по строителство Пламен Райчев обясни, че документите са внесени в НИНКН за становище още през август миналата година, а на 13 декември са изпратени писма със запитване какво се случва. В първия работен ден на новата година от културното министерство е получен отговор, съгласно който институтът трябва да даде становището си в седемдневен срок.

„Това забавяне става вече притеснително, тъй като обектът трябва да бъде завършен до края на 2023 година. Има избран изпълнител – това е консорциум „Филипопол 2020“, има изготвен технически проект, изтеглен е кредит за съфинансиране в размер на 2 милиона лева от страна на Община Пловдив, но без съгласувателно становище от НИНКН не може да стартират същинските строително-монтажни дейности“, коментира зам.-кметът Пламен Райчев. 

Той допълни, че ако се получи до седмица становището на Института за недвижимо културно наследство, до края на януари всички документи ще са набавени и строителните и реставрационни дейности могат да стартират. 

Проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 009 425, 66 лева с ДДС, като малко над 6 милиона лева е безвъзмездното финансиране по ОПРР, а Община Пловдив съфинасира проекта с 2 милиона лева, за което изтегли нисколихвен заем от Фонд за устойчиви градове (ФУГ). 

По проекта трябва да бъде извършена реставрация, консервация и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе, реставрация, консервация и експониране на „Източната порта“ на Филипопол, реконструкция на техническата инфраструктура на Небет тепе, както и преустройство на двете най-близки къщи до археологическия обект, в които ще се обособят Информационен център и санитарни помещения, включително и за хора в неравностойно положение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 3-ма мъже, ограбили турски граждани на АМ "Тракия"

Полицията в Пазарджик задържа 3-ма столичани, ограбили турски граждани на АМ „Тракия“. В неделя вечерта в полицейските управления на Септември и Пазарджик е получена информация за извършени две кражби от паркирани леки автомобили.  Возилата били оставени на паркинги към бензиностанция и заведения на бързо хранене в района на АМ „Тракия“...

публикувано на 23.07.24 в 11:40

56-годишен мъж е причинил пожара край Овчеполци

56-годишен мъж е задържан заради пожара, унищожил сухи треви край пазарджишките села Овчеполци и Цар Асен в понеделник. Според разследването той е предизвикал инцидента по невнимание.  Мъжът от Овчеполци е вторият задържан за пожари в Пазарджишка област тази седмица.  Задържаха 19-годишен, запалил терен при фотоволтаици до Пещера..

публикувано на 23.07.24 в 11:11

Калин Стоянов благодари на чужди огнеборци, помагали срещу пожарите

Вътрешният министър Калин Стоянов ще се срещне с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари.  Срещата ще се състои на летище Пловдив, съобщават от МВР. Чешките и испанските пожарникари участваха активно в гасенето на големите пожари в Ямболско, в старопланинската местност..

публикувано на 23.07.24 в 10:39

НАП продава транжорна в Асеновград

Националната агенция за приходите продава на търг с тайно наддаване транжорна в Асеновград и идеални части от поземлен имот.  Фабриката се състои от основна сграда със застроена площ от 532.30 кв. м. и пристройка с хладилни камери. Имотът се намира в транспортно достъпен район с напълно изградена инфраструктура.  Първоначалната му цена е 127 200..

публикувано на 23.07.24 в 10:37

Търсят се специалисти в 40 професии, няма мотивирани хора

Кои ще са най-търсените кадри от работодателите в Пловдивска област през следващите 12 месеца и в предстоящите от 3 до 5 години, показва проучване на Агенцията по заетостта. То бе представено на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, в която участват представители на всички общини, директорите на бюрата по труда в..

публикувано на 23.07.24 в 10:19