Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързината на Омикрон "убива" лекото протичане

| обновено на 05.01.22 в 10:52
Радостина Александрова
Снимка: Личен архив

Омикрон, новите варианти на Ковид-19, мерките в училище и университета, както и на всички други нива, коментираме с проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН. 

"Днес е трудно да се каже кой вариант преобладава след новите, над 6000 заразени с вируса през последното денонощие, защо Делта и Омикрон се разпространяват у нас", каза в интервю за Радио Пловдив проф. Александрова. По думите й Омикрон успява доста успешно да се представи и да се наложи. 

"Пример, за 3 януари в САЩ здравните власти докладваха за над 1 млн. случаи на новозаразени, не са уточнявали за отделните варианти, но определено Омикрон нараства. Стига се до сериозно разпространение и това са най-впечатляващите стойности до момента в САЩ", уточни проф. Александрова. 

За мерките у нас: "Във вида, в който са разписани звучат доста добре, въпросът е да бъдат спазвани. Това не ни е най - силната страна, и след две години в условията на пандемия хората се умориха, специалистите и лекарите се умориха, единствено вирусът не познава умора. С настъпването на Омикрон, който се разпространява от три до шест пъти по - добре от Делта, за единица време могат да бъдат инфектирани голям брой хора. Омикрон предизвиква реинфекция при боледували, пет пъти по-добре се справя с това от предишните варианти.  

"Двете дози на ваксините, особено ако са минали повече от три месеца след втората доза не са достатъчни", посочи проф. Александрова. По думите й не трябва да ни обзема успокоение, че вариантът е по-лек. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08