Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да обединим усилия за безопасна училищна среда

"Отсъстващи деца, поради болест, няма в училище. Тестването преминава успешно, благодарение на привлечените към тази дейност педагогически специалисти и родителите-доброволци, с които добре си партнираме". Това заяви Катерина Василева - директор на ОУ "Екзарх Антим Първи" и председател на съюза на работодателите в системата на образованието за Пловдив. 

По думите й, в регион Пловдив в края на 2021 г. е имало малко на брой случаи, в които благодарение на тестването, са били засечени ученици с положителен резултат. Акцент в работата на училищните специалисти сега са обединените усилия за създаване на безопасна среда в училище.
Тя подчерта, че всеки учител познава много добре своите ученици и може да вземе решение кои от тях изпитват образователни затруднения и по какъв път те могат да бъдат преодолени. 
"Един от пътищата е чрез предоставяне на обща подкрепа за личностно развитие,чрез допълнително обучение по учебни предмети, занимания по интереси в учебно и извънучебно време по интересен начин. Учителите са тези, които могат най-добре да преценят кой е пътят, по който биха могли да повлияят за преодоляване на обучителните затруднения и за тяхната превенция в случай на по-тежка пандемична обстановка". 
Василева обаче бе категорична, че преодоляването на обучителните затруднения трябва да става преимуществено  в рамките на нормалното учебно време, без то да бъде удължавано.
 "Ако има случаи, когато учителите преценяват, че в рамките на учебната година предоставената обща подкрепа не е достатъчна, те биха могли да организират такъв тип дейности, които да отнемат малко от летните месеци".
Василева заяви още, че историята на българското образование винаги се е свързвала с времето, в което се прибират различни култури. "Би могло да се помисли за малко изтегляне на учебната година, но и за увеличаване дните на ваканциите, за да може да се даде повече възможност и на учениците, и на родителите, и на учителите да се възстановят от по-продължителното учене и после с нови сили да стартират". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00