Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Елизабет II, трета част

| обновено на 08.09.22 в 21:15

Кога и как става коронацията на Елизабет II? През 1952 в Кения принцеса Елизабет и принц Филип научават за смъртта на крал Джордж VI. Елизабет е обявена за кралица и запазва Уиндзор като име на кралския дом, а Филип се оплаква: „Май съм единственият мъж, който не може да даде името си на децата“. 

Коронацията се състои през 1953 на пищна церемония в Уестминстърското абатство и за първи път се предава на живо по телевизията. Абатството служи за коронации от 1066, а ритуалът е от времето на крал Едгар през 973. Короната от масивно злато е изработена през 1661, а букетът на булката е с бели цветя от всички британски земи. На церемонията има 8 251 гости от 129 държави. Пред тях 27-годишната принцеса Лилибет става Елизабет II, кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, и на още 15 държави от Общността на нациите, глава на Британската общност, върховен управител на Англиканската църква, главнокомандващ на британските въоръжени сили и лорд на Остров Ман. За съжаление, не бях там, не ядох, не пих и не се веселих три дни, както се прави по всеки кралски повод. Проучване от 2018, за 92-я рожден ден на Елизабет II, показва, че 76 на сто от британците имат позитивно отношение към Баба, както понякога галено я наричат.

Наистина ли всичко е радост и щастие в живота на Елизабет II? Елизабет минава през ред перипетии, търпи публични критики, оцелява в два атентата, а 1992 е нейната „ужасна година“. Тогава в кралството се надига силна републиканска вълна заради информации за личното богатство на кралицата и скандали в семейството. 

Принц Андрю, се развежда със Сара, принцеса Ана - с Марк, в Германия, демонстранти хвърлят по кралицата развалени яйца и избухва огромен пожар в замъка Уиндзор. Кризи има обаче и далеч по-рано. Още при подготовката за коронацията, принцеса Маргарет информира сестра си, че иска да се ожени за Питър Таунсенд. Той няма и капка благородна кръв, нищо, че е флигел-адютант на Джордж VI, а после и на Елизабет II. Таунсенд е 16 години по-възрастен от Маргарет, разведен, с две деца – такъв брак е недопустим. Капанът е, че ако Елизабет го разреши, ще загуби популярност още преди коронацията, а ако не, ще нарани сестра си. Само на 26, тя подхожда мъдро – моли Маргарет да отложи сватбата с година, докато мине коронацията, но праща Питър на дипломатическа мисия в Европа и любовта на влюбените не устоява. 

През 1957, Елизабет II получава и първите публични критики заради британската реакция в Суецката криза, и начинът, по който назначава премиера Харолд Макмилън. Тогава Лорд Алтричам пише, че кралицата е „извън контакта“, тоест, не е в час. През 1981 пък има два атентата срещу нея. Докато язди на церемония в Лондон, 17-годишният Марк Сърджънт стреля, но патроните са халосни и не се сбъдва желанието му да стане най-известният тийнейджър в света. Същата година Кристофър Луис, пак 17-годишен, но в Нова Зеландия, стреля срещу Елизабет IIс истински пистолет. Атентатът е неуспешен, а кралицата се държи храбро. 

Друга черна точка върху нейния авторитет е смъртта на Даяна, „принцесата на народа“, заради която има упреци, че дни след нейната смърт кралицата мълчи. Речта на Елизабет II малко по-късно, донякъде оправя нещата, но не докрай. Обаче не само децата, а вече и внуците на кралицата ѝ създават проблеми, както е в наши дни с принц Хари и Меган Маркъл. Така или иначе обаче, познавачите отбелязват, че, макар Елизабет II през дългото си управление да минава през много кризи, от това страда повече кралската институция, не толкова самата кралица – което пък ражда опасения за бъдещето на британската монархия, след като Елизабет II един ден се раздели с трона и със света.

Елизабет IIможе да е успешна кралица, но що за човек е тя? Това е въпрос с повишена трудност, кралицата стриктно пази себе си за себе си, не дава интервюта и трудно е да се научи нещо за страстите на душата ѝ. Но ето няколко бързи факта за ориентация. Елизабет II сега, на над 95, е висока 5 фута и 1 инч или 155 см. и тежи 58 кг. Носи обувки №37 и никога не е виждала богатия си гардероб. Тя обича дрехи и шапки в ярки цветове, за да бъде лесно разпозната. „Ако облека бежово, никой няма да ме познае“ – шегува се тя. Докато Филип е жив, Елизабет II обича да го забавлява с теми от гардероба си. Веднъж му показва плат за нова рокля, а принцът невинно пита: „Това нова дамаска за дивана ли е?“ 

И в кралските, и личните дела, Елизабет II е дисциплинирана и точна. Тя е на 372 място във Великобритания по богатство, но не си пада по кулинарни изкушения. Сутрин пие чай „Ърл Грей“ без мляко и захар, и яде зърнена закуска, на обед взима салата с леко месо или риба, а за вечеря - печено говеждо или агнешко. Противоречия има по темата за алкохола. Едни твърдят, че вечер обича чаша шампанско, а други настояват на малкия джин преди лягане. Елизабет II има солидно количество обувки и над 200 чанти, в които, освен важни женски аксесоари, носи няколко вкусни хапки за кучета. Но чантите служат и за невидима връзка с придворните дами. Ако Елизабет II е на среща остави чантата на масата, всичко ще приключи до 5 минути. Ако пък я остави на пода, придворните веднага ще организират спасителна операция. 

Макар заради напредналата възраст кралицата да отказа шофирането на публични места, неотдавна бе снимана да разхожда с кола коргитата си из парка на замъка Уиндзор. Тя сякаш не спира и за миг, за разлика от баба си Виктория, не падна духом дори когато през 2021 остана вдовица. Мнозина смятат, че ще доживее над сто, но предвидливите се готвят и за най-лошото. Знае се например, че, щом Елизабет II се понесе с последния си ярък тоалет и фантастична шапка към небето, действащият премиер ще чуе думите: „Лондонският мост се срути!“ Чудя се обаче какво ще му кажат, ако Лондонският мост наистина се срути, а кралицата, тази забележителна жена, продължава да си е жива, здрава и все така влюбена в живота наоколо.

Всички епизоди от подкаста "Великите европейци" можете да чуете тук:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11

В Хвойна откриват бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит днес в чепеларското село Хвойна. Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните години от живота си е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух. За моливите..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Галерия „Сигна“ представя изложба на Илиян Шарков

Галерия „Сигна“ представя изложбата на Илиян Шарков. Експозицията включва  малка пластика от бронз и живопис.  Авторът е пловдивчанин, завършил е първия випуск на Гимназията за сценични и екранни изкуства. Шарков работи в различни стилове и насоки – реклама, вътрешно оформление, дизайн, живопис, като най-дълго има изяви в рисуването с глазури..

публикувано на 15.06.24 в 07:53

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 14.06.24 в 19:34

"Да обичаш Гершуин" с Хилда Казасян и Васил Петров в Пловдив

Концертът „Да обичаш Гершуин“ с Хилда Казасян и Васил Петров ще звучи под звездите в лятно кино „Орфей“ - Пловдив.  Новият музикален проект на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със звездни музиканти идва премиерно на 21 юни. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил Петров, както и..

обновено на 14.06.24 в 08:59