Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 повиши агресията между децата

Ирина Чолакова - дир. на ОУ "Димитър Талев"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Никой вече не поставя под съмнение изпълняването на ангажиментите на учителите към осигуряване на безопасна от ковид среда. Те правят тестове, отчитат резултати, не забравят да разговарят и с децата, за да намалят тревожността им. Въпреки това, несигурността, свързана с коронавируса, им влияе, обяснява директорката на ОУ „Димитър Талев“ в Пловдив Ирина Чолакова.

Наистина се усеща едно променено и нарушено позитивно отношение между учениците. Повишиха това ниво на агресивно общуване, на обиди един към друг, на чести дори физически сблъсъсци. И това го отчитаме като липса на социализация, на възможност да общуват.  И знаете ли, тези маски, които скриват усмивките, те оказват влияние да деградират тези естествени, нормални човешки взаимоотношения, правят децата и учителите изнервени".

Изострените взаимоотношения между хората заради ковид се отразява и по оста учители - родители, допълва Чолакова.  

„Това, което забелязвам по отношение на колегите–учители, че станаха с много фина емоционалност. Много са чувствителни, всяко нещо в ежедневието им влияе. Много често те са обект на несправедливи обвинения, за съжаление и на обиди, от страна на родителите, че едва ли не колегите са постъпили несправедливо или дискриминиращо спрямо тяхното дете. А несправедливото отношение много тежи на учителя. В тази обстановка, когато не виждаш признателност – е много демотивиращо и много тъжно“.

За да се намери баланс, училището разчита на работата на психолога и педагогическия съветник. Разработват се и идеи за празници, които да накарат децата да се почувстват част от общността. Така, например, в Деня Коледа преди ваканцията, когато всичко в училище, включително и учебният процес, е бил посветен на Рождество, по предложение на класните ръководители са били отличени деца за съпричастност и добри постъпки, разказва директорката на ОУ „Димитър Талев“. Тя допълва, че поощряването на доброто ще е акцент и през тази година:

„Глобалната ни цел е на изхода на основното образование на нашите ученици, излизайки оттук, да имат личностните качества да разпознават доброро. И ако ние сме помогнали за това, както и да ги формират в себе си, те ще имат основата да постигнат академични знания на всяка висота."

А добавена стойност към всичко, което ОУ „Димитър Талев“ е постигнало за своя половин век от създаването си, в първата година след юбилея си екипът си пожелава да е реализирането на поне два проекта – за довършване на спортната площада и създаване на СТЕМ център.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51