Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха техническия проект за ремонта на кино "Космос"

В община Пловдив бяха отворени документите за обществената поръчка за изготвянето на технически инвестиционен проект за ремонт на кино „Космос”. Заданието е изготвено от арх. Димитър Балджиев, който е победител и в конкурса за идейния проект, и арх. Тодор Абаджиев, притежател на авторските права. Обществената поръчка е на стойност близо 130 000 лева с ДДС, срокът за изпълнение е половин година. След това предстои общината да обяви обществена поръчка за изпълнител на ремонтните дейности.

Техническият проект за ремонт на кино „Космос“ и площада пред него максимално се придържа към първоначалния проект на арх. Любомир Шинков. Конструкцията на сградата ще се запази, а вътрешното пространство изцяло ще бъде обновено. За да се разшири сцената, ще бъдат премахнати първите редове и зрителната зала ще бъде многофункционална. Фоайетата ще са обществено достъпна площ за различни културни събития, а на мястото на гардероба ще има кафене. Площадът пред киното ще стане изцяло пешеходна зона.

В коментар по повод реставрацията и социализацията на емблематичната сграда на кино „Космос“ кметът Здравко Димитров заяви, че иска ремонтът да започне още тази година. Затова настоява шестмесечният срок на проектиране да бъде съкратен. „Чакахме ги година и половина да се разберат кой има авторски права, сега да ги чакаме още 6 месеца да проектират! Няма да стане това.“, категоричен е пловдивският кмет.

В задочен отговор архитект Балджиев заяви – цитирам: „Нещата се случват в момента. Ще отнеме, колкото време отнеме. Друг въпрос е дали общината ще се справи в срок с възлагане на строителството.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

In Memoriam

На 92- години почина Цветана Кавалджиева, чийто професионален път е изцяло свързан с Радио Пловдив. Тя беше дългогодишен журналист и негов заместник-главен редактор, преди да се пенсионира.  Погребението ще бъде утре от 11 часа на Рогошките гробища. Радио Пловдив изказва съболезнования на близките й. 

публикувано на 15.08.24 в 14:01

Обявиха 14-тия конкурс за поезия "Добромир Тонев"

Община Пловдив и Дружеството на писателите  обявиха 14-тия национален конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори  до 45-годишна възраст. Той се осъществява със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2. Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата –..

публикувано на 15.08.24 в 10:36

Честваме Успението на Пресвета Богородица

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00