Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При тежки изпитания, като пандемията, вярата се засилва

Снимка: Дарина Григоровa

“Ние трябва да знаем, че Св. Йоан Предтеча това  е един от най-великите пророци на свещеното писание, който е връзка между Стария и Новия завет.” Tова каза в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив именикът отец Боян Саръев, основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“.

Според него, вярата и днес е първото и необходимо условие, за да може човек да живее, да побеждава, да се бори. "Няма невярващ човек, всеки се уповава на нещо. Друг е въпросът на какво се уповаваме. Дали на баячки, врачки, или на живия Бог“ – посочи отец Саръев.

По думите му, винаги, когато обществото е подложено на тежки изпитания, вярата се засилва: „Естествено е в такива моменти, както и сега -2 години вече пандемия, хората се уповават повече на Бога, още повече, че много млади хора се обръщат към Бога. Но това не е страх, не е суеверие, това е осъзната потребност от помощта“, смята отец Саръев.

Той очаква много именици в храма, където ще служи днес. А на имениците пожела: „Преди всичко духовна радост. Ще им пожелая повече светлина и упование в Бога и по-голямата сигурност. „

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на години от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във връзка с..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29