Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив област е с най-малко намаление на населението у нас

"Пловдивска област е областта с най-малкото намаление на населението у нас спрямо предходното преброяване". Това съобщи в ефира на предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив тази сутрин  Валентин Точев от сектор „Статистически изследвания“ на Териториално статистическо бюро ЮГ.

„В Пловдивска област живеят малко над 626 000 хиляди души или с 8,3% по-малко от предходното преброяване през 2011 година. Това се дължи на миграционните процени. В последните години хората, които напускат областта, са по-малко от тези, които идват. 

С 9,6 % от населението оставаме втората по големина област в страната. Тук живеят малко над 47% мъже, а жените са 52,4%. Населението, обаче, като в цялата страна, застарява. В трудоспособна възраст са 60,6 на сто от хората. Те са с 4,6 на сто по-малко от предишното преброяване. В нетруспособна възраст сега са 4,3 на сто повече в сравнение с преди 10 години и според Валентин Точев данните говорят за продължаващо намаляване на населението.

Нарастване в областта има на жищните сгради и на жилищата. Първите се увеличават с 4 %, а ръстът при жилищата е с 9,3 на сто.

Цялото интервю с Валентин Точев може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

21 зрелостници от Пловдив са предложени за национална диплома

От Регионалното управление на образованието - Пловдив изпратиха до МОН номинациите за "Национална диплома". "За присъждане на почетното отличие на Министерството на образованието и науката от Регионалното управление на образованието предлагаме 21 ученици, отговарящи на условията от Наредбата за приобщаващото образование.", съобщи Иванка Киркова, началник..

публикувано на 04.07.24 в 11:50

Интернет педофил арестуваха в Пазарджик

Служители на дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП задържаха мъж от Пазарджик, който, представяйки се под фалшива самоличност в интернет, е принуждавал деца между 9 и 11 години да участват в порнографски снимки. Върху жертвите му е бил упражняван психологически натиск, като те са били заплашвани. В началото всичко е тръгвало по познатата схема -..

публикувано на 04.07.24 в 11:47

Радио Пловдив поставя паметна плоча на благодетеля Владимир Сис

Радио Пловдив ще постави паметна плоча на чешкия журналист и общественик Владимир Сис на фасадата на сградата си .  Решението беше взето единодушно от общинските съветници с 43 гласа "за". Сградата на медията е построена със средства събрани и дарени от Владимир Сис, като първоначално в нея се е помещавал Домът на изкуствата и печата. Това се..

обновено на 04.07.24 в 11:31

С военно шествие Пловдивският гарнизон отбелязва празника си

Пловдивският гарнизон отбелязва днес своя празник – 4 юли. Това е денят, в който през 1913 година българската армия побеждава сръбската в битката при Криволак през Първата световна война.  Впоследствие датата е обявена за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава ѝ. По повод празника от 20 ч. ще се състои традиционното..

публикувано на 04.07.24 в 10:47

Застраховат Пампоровата къща и още 70 общински имота

Половин година след пожара в Пампоровата къща общинските съветници дадоха разрешение тя и още над 70 общински имота да бъдат застраховани. Припомням, че пожарът беше в края на януари заради късо съединение на бойлер. По-късно беше обявена и обществена поръчка за избор на застраховател. Застраховани ще бъдат и още над 70 имота в ОИ Старинен..

публикувано на 04.07.24 в 10:20