Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разумно е мобилните оператори да изчакат с увеличението

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

Много клиенти на мобилните оператори вече получиха есемеси, с които се предупреждават, че във връзка с увеличението на цените на основните енергоносители и ръста на инфлацията, и на основание на Общите условия в договорите, от февруари тази година цената на месечния им абонамент ще бъде увеличена.

Икономическият министър Корнелия Нинова заяви, че засега мобилните оператори не могат да вдигат цените. Ден преди това тя каза, че това важи за два от тях, тъй като те са заявили повишение за две години – за 2020 г. и 2021 г. Третият оператор може да увеличи услугите си, тъй като е поискал това само за 2021 г.

„И трите мобилни оператора решиха по едно и също време да увеличат цените и го оповестиха малко преди Коледа, което е катастрофално от маркетингова гледна точка, защото провокираха много чувства от страна на своите клиенти. Ние си обясняваме това бързане с желанието да се включи индексация на цените спрямо инфлацията за 2020 г. и 2021 г. едновременно. Именно това е в основата на забраната на Комисията за защита на потребителите, която се отстоява от Корнелия Нинова, че операторите не могат едновременно да отразят инфлацията за двете години. Те е трябвало, ако толкова много бързат, да направят анонс за увеличението на инфлацията през 2020 година, а в някакво неопределено време в бъдеще можеха да опитат и за 2021 г. А сега ако съдът потвърди тази заповед, те няма да могат да индексират нито една от двете години- Най-разумно от тяхна страна е да изчакат, когато имаме официална данни от 2021 година, те да си обявят индексацията за нея“, каза пред Радио Пловдив Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Той обясни, че именно заради факта, че не са спазили този ред, те са получили забрана за увеличението на цените, тъй като това се счита за нелоялна търговска практика.

Богомил Николов смята, че потребителите могат да се защитят, но зависи как ще се развие ситуацията.

„Ако съдът не отмени тази забрана, а те започнат да начисляват увеличението в сметките, след това ще трябва да има колективни действия от страна на потребителите за връщане на надвзетите суми“, обясни още Николов.

Цялото интервю с Богомил Николов Можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00