Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Моника Роменска в "Добро утро, ден"

| обновено на 14.01.22 в 17:11

Пловдивчанката Моника Роменска е завършила графика в Националната художествена академия през 1983 година, а след това специализира в Лайпциг. Началото на творческия й път е свързано с група "Ръб", основана в Пловдив от група съмишленици, сред които Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски, Албена Михайлова и др.

Моника Роменска е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство Баня "Старинна".  Работи в областта на графиката, живописта, артистичната книга и инсталацията.  Огромната част от професионалния й път е свързан със Стария град и Галерията за мексиканско изкуство. 

Това е мястото, без което не може. Тази седмица ни разказа за него, за приятелството, за бягството от рутината и неспирното любопитство към  живота във всичките му лица.


Още от категорията

Предстои да видим реалистичен ли е амбициозният бюджет

Икономическият анализатор Румен Гълъбинов определи проектобюджетът за тази година като амбициозен с опит България да стъпи на пътя на възставяването. Доколко е реалистичен предстои да видим, добави той, и посочи някои от възможните рискове. Прогнозата за ръста на БВП. Заложено е той да бъде 4.8%, но Световната банка ни дава прогноза за 3.8%..

публикувано на 28.01.22 в 15:58

Новите мерки са безсмислица, Пловдив готви протест

Заведенията в Пловдив подготвят протест заради новите по-строги мерки, уточнява се само датата – заяви Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в града. „ Нелогично е, че ни затварят след 23 ч., след като работим със зелен сертификат. Сега, когато заетостта на леглата, с която са свързани мерките, е много по-малка, отново ни..

публикувано на 28.01.22 в 15:52

И Карлово "затяга колана" заради скъпия ток

И община Карлово активира план за икономии, като започна от намаление на уличното осветление. А за трайно решаване на проблемите със скъпия ток в общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“, местният парламент гласува поставянето на фотоволтаици на покрива ѝ. Болницата започва годината с три пъти по-високи сметки за отопление в сравнение с..

публикувано на 28.01.22 в 15:18

Безплатни профилактични прегледи в пловдивските села

Съвместна  инициатива на Аварийно Спасяване – Пловдив и  Ангели за България/Angels for Bulgaria, която помага с безплатни медицински прегледи на хора от малки населени места.  Аварийно Спасяване Пловдив осигурява логистика и парамедици в помощ на лекаря, извършващ прегледите. До този момент са обхванати десет села от Пловдивска област...

публикувано на 28.01.22 в 14:30
Даниела Дариткова

Да преминем заедно с грижа и отговорност и през тази вълна

"Искам да призова родителите към спокойствие.   Да преминем заедно - с обща грижа, разум, търпение и разбира се с отговорност и през тази вълна, която искрено се надявам да  бъде последна".  Това каза за програма "Точно днес" д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и работи като педиатър в болницата в Смолян, след като напусна..

публикувано на 28.01.22 в 10:55
Подкасти от БНР