Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Христов с поредно отличие за хайку

| обновено на 10.01.22 в 15:56

Хайку поетът Владислав Христов, получи поредното си отличие, този път от Международния конкурс „Мориока”, в Япония. Конкурсът „Мориока” е състезание по хайку на японски и английски език, започнало в чест на 130-ата годишнина от придобиването на независимостта на град Мориока. Ежегодно в конкурса взимат участие хиляди поети, от цял свят. Част от журито са имена като проф. Торо Куичи и Майкъл Дилън Уелч, който е бивш президент на Американската Хайку Асоциация. Отличеното хайку на Владислав Христов в превод на Марина Карчинова е :

Зимно слънцестоене

конските мигли

задържат светлината

Поетът Владисвал Христов е и един от шестимата българи, които са сред отличените имена в класацията Топ 100 за най-креативен хайку автор в Европа, за 2021 година. Той е в тази класация за четвърта поредна година. Критерият на комисията за класирането, са отличията на европейските хайку автори в международни конкурси и публикациите им в престижни англоезични издания (онлайн списания и печатни издания). Класацията се провежда за 11-та поредна година. Полският хайку поет Кшиштоф Кокот е човекът, който стои в основата на тази класация. Той връчва сертификатите на „Haiku Euro Top 100“. Кшиштоф Кокот е един от изявените полски поети, който от дълги години се занимава с хайку. В международен план, класацията е най-престижната такава, за поети пишещи хайку.

Почти всяка година, в тази класация, има между пет и осем български автори. Това е едно солидно присъствие в световното хайку и доказателство, че България е една постоянна сила в световното хайку. Големи държави като Франция, Русия, Англия имат много по-малко представители, годишно, в класацията“, казва Владислав Христов.

Тази година българските хайку автори в престижната класация са шестима. Освен Владислав Христов, в нея намират място още Стоянка Боянова, Радостина Драгостинова, Людмила Христова, Надежда Костадинова и Цанка Шишкова.

За изминалата 2021-ва година, Владислав Христов прибави в колекцията си от международни отличия, още няколко. Той стана първият българин удостоен с Mеждународната награда Akita International. Получава отличия и от конкурсите в Хърватия и Румъния. Негово хайку получи номинация и от конкурса „Pushcart“,  американската награда на независимите издателства. 

В началото на миналата година, той прави едно завръщане в хайку след осемгодишна пауза, по време на която пише поезия на български. През януари 2021-ва година, след като става първият българин, носител на хайку наградата “Basho-an”, Владислав Христов решава да се завърне по- солидно в световното хайку.

Успехът на българското хайку, обаче, не е само международен. През 2021-ва година, в България за първи път е организиран и конкурс за съвременно (Гендай) хайку, като конкурсът е с международно жури и участие. Условието е да се пише хайку, само, на български. Тази година се очаква и второ издание на конкурса. През лятото, ще бъдат обявени условията, в края на есента ще излязат и резултатите. В първото издание на конкурса част от комисията е Ричар Гилбърт, един от големите и доказани специалисти в хайку. В момента, върви и международен конкурс за детско хайку с рисунка, за деца до 15 години, като тази година нашата страна е домакин на конкурса.

За наградите, успехите и очакванията за 2022-ра година, поетът Владислав Христов разказва в предаването „Вход свободен“. Началото е за класацията Топ 100 за най-креативен хайку автор в Европа, за 2021 година.

Чуйте, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25