Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вината и влиянието ѝ в живота ни

| обновено на 10.01.22 в 16:52

„Вината - пътят към свободата и любовта“ е безплатен уебинар, който ще се случи на 19 януари, от 19 часа, като изисква предварителна регистрация, във Фейсбук страницата на събитието.

Каквo е предназначението на вината, в нашата емоционална структура и психика? Защо я има и за какво ни служи? Защо и как тя е в основата на формирането на характера ни? Отговори на тези и други въпроси, ще даде психологът Александра Тодорова.

Това е среща, която ще помогне на хората, да разберат вината и да добият нова перспектива за влиянието ѝ, върху нашия живот. Да разберат как тя ни насочва към действия. Защо вината е на фокус, обаче?

Защото това е едно основополагащо чувство, което се заражда в човека до първата му година. То е в основата на една по-фина структура на психиката, от нея започва да се гради. На база това чувство, ние започваме да изграждаме реакционни модели, които след това формират характера ни. Но, тези неща остават, по-скоро, като навик така ще го преведа, който ние несъзнателно имаме като реакционни модели в настоящето. Тези реакционни модели, ако бъдат осъзнати и преодолени, способностите на човека се разширяват драстично. Освен това, вината е в основата на начина, по който ние овладяваме по-агресивни импулси. Вината е една тема, която е добре да бъде повдигната, защото обществото се оформя през морала. Моралът, всъщност, е начин по който ние управляваме чувството за вина и страха“, казва Александра Тодорова.

Една от основните теми на семинара ще бъде как психоанализата и духовните практики разглеждат вината. Двучасовата среща включва и практично упражнение, което да даде тласък чрез фантазия към творчество.

„Ако погледнем през призмата на психоаналитичната школа, в човека има два нагона – към смъртта и към живота. Можем да го преведем на един по-достъпен език, като желание и страх, горе-долу. Те не съвпадат, но това е нещото, с което се ражда всяко живо същество, включително и човекът. Желанието за живот и инстинктът, който те съхранява – страхът. След това, за да може да започне да се оформя едно социално поведение се появява вината, още в много ранна възраст, от 0 до 1 година, която започва да структурира психиката на едно човешко същество. Така, че вината е в основата на много други чувства, дори на завистта, срама. Вината е тази, която регулира гнева. Всичките, тези, позитивни и негативни емоции са много свързани с вината. Преодолявайки вината, даже, се стига до едно по-свободно обичане, влюбване в света“, казва още психологът и водещ на уебинара. 

Александра Тодорова, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15