Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не България блокира началото на преговорите с РСМ

Други страни - членки на ЕС блокират разговорите, защото отказват да включат изпълнението на договора в преговорната рамка

След проведения Консултативен съвет за национална сигурност резултатите коментираме с историка доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет и заместник-председател на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. Доц. Кайчев посочи, че това заседание се очакваше с интерес, защото имаме ново правителство. 

"КСНС бе от значение да се изясни българската позиция по отношение към интеграцията на Западните Балкани, и по-конкретно на Северна Македония. Резултатът е, че се запазва нашето отношение, и да се зачитат буквата и духа на договора от 2017-та година", каза историкът. По думите му България не може да се съгласи да започнат преговори за присъединяване на РСМ към Европейския съюз, при положение, че няма резултати от тяхна страна.

"Нека да опитаме, след като има нови екипи и в София, и в Скопие да подновим разговорите за нови инфраструктурни проекти, от времето на Тито и Живков, на границата имаме само три КПП-та", каза доц. Кайчев. Той смята, че е нужно активизиране на шосейните връзки. 

По повод на работата на историците: "Има нежелание за обсъждане на биографичните детайли от страна на РСМ към живота и делото на Гоце Делчев. От втора страна се фиксира тяхно нежелание да се придържаме към общо решение от 2019 година за цар Самуил, в което се казва, че той е владетел на Средновековно българско царство. Тези въпроси са в основата на несъгласията в последните години. От страна на политиците, има блокиране на публикациите на съвместните решения на комисията.

През 2022 година очакваме новото правителство в РСМ, но проблемите остават да са двустранни, и се развиват в европейски контекст, допълни още доц. Наум Кайчев. По думите му може да се каже, че не България блокира преговорите с РСМ, а някои други страни-членки на ЕС, които отказват да включат в преговорната рамка - изпълнението на договора между двете държави. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51