Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Старинен Пловдив" ще сътрудничи с частни галерии

10
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Общинският институт „Старинен Пловдив“ подписа споразумение за сътрудничество с 4 частни галерии. Две от тях са галерии-музеи - "Димитър Георгиев“ и „Филипополис“, другите две са  галериите „Инджов“ и „Джуркови“. Скрепен с подписи, документът ще е с двугодишен срок, в който посетителите и туристите ще имат възможност да се насладят на първия тематичен тур „Изобразително изкуство“, както и да позлват общ билет и с други забележителности в Стария град.

Първият тематичен тур „Изобразително изкуство“ ще постави само началото на поредица туристически обиколки, свързани с изкуството, категорична е Елена Кантарева-Дечева, директор на Старинен Пловдив. Тя припомни, че в сърцето му са творили едни от най-знаменитите български зографи, чиито творби се пазят в храмовете в Стария град.

Тук най-старата от частните галерии е „Арт Галерия-музей Филиполис“. Собственикът ѝ Стефан Малецов подчерта: "Догодина 20 години ще честваме, сега смятаме да ги задълбочим тези сътрудничества, тъй като общината би могал да окаже помощ на галериите с рекламата".

Другата галерия-музей - „Димитър Георгиев“ - има зад гърба си вече година, но и тя, като Филипополис, е с опит в домакинството на културни събития. Споразумението, което подписа собственикът ѝ Димитър Георгиев, по думите му,  разширява възможността хората да видят богатото  ни наследство в областта на изобразителното изкуство, особено във време, когато ковид ограничи туризма, а високите цени на енергоносителите затрудняват и галеристите. Димитър Георгиев отправи към общината и призив след културното сътрудничество, общината да помисли за такса смет и такса сгради, която културните институти заплащат.

Връщайки се в полето на културата, съхранявана от частните галеристи със собствени средства, д-р Анна Джуркова и Димитър Инджов, собственици на другите две галерии, подписали документа,споделиха, че той е възможност повече хора да се запознаят с изкуството на България.

Сред практическите ползи, взаимни за общината и галериите, е общият билет за обекти, стопанисвани от Институт „Старинен Пловдив“. С него посетителите ще могат да получат преференциална цена с 10% отстъпка за вход в обекти на четирите галерии, а те ще предоставят безплатно влизане на деца до 7 годишна възраст след представяне на закупен от придружителя им билет за посещение на обекти на Института. 

Безплатен ще е входът и за водачи на туристически групи над 10 човека, професионални организации, журналисти, отразяващи дейности по настоящото споразумение, както и на празниците 6-ти септември и Европейската нощ на музеите и галериите. 

Репортаж по темата с гласовете на подписалите споразумението може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44

Пловдив се включва в инициативата „Нощ на литературата“

Европейската инициатива „Нощ на литературата“ стартира за тринайсти път в 10 населени места в България. Нетипични за литературата пространства в София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар ще се превърнат в „читателски гнезда“ само за броени часове. В продължение на малко повече от три часа там..

публикувано на 25.09.24 в 06:40

Фотографът Минко Михайлов разказва за Куба в снимки

В Дома на културата „Борис Христов“, тази вечер ще бъде открита изложбата „Куба на фокус“  на фотографа Минко Михайлов. Предстои едно вълнуващо пътуване, което ще потопи публиката в магията на тази уникална карибска страна, уловена през обектива на един от най-добрите български фотографи. Чрез серия от вдъхновяващи снимки, фотоизложбата разкрива..

публикувано на 24.09.24 в 11:51