Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е успокоен, но без реформи ще има нови кризи

Бизнесът се договори за по- високи компенсиции за цената на тока и това носи известно успокоение, че ще се запазят рабтни места, ще се реализират инвестиционните намерения и няма просто да се оцелява, каза в предаването "Точно днес" председателят на Ус на БСК Добри Митрев.

"Диалогът се проведе и от него се роди по- добро и справедливо решение за всички неботови потребители на електрическа енергия", каза Митрев. Досега обезщетенията за бизнеса имаха ограничение от максимум 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана повод за недоволство от страна на работодателските организации.

Днес след дълга онлайн среща правителството и бизнесът се договориха при над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, но той вече е различен - не повече от 250 лева на мегаватчас.

Ако в бъдеще има нови сътресения на пазара на срещата вчера е договорено да се вземат последващи мерки.

Според Митрев компенсациите по същество са връщане на част от надвзетото, което поради системните грешки на българската енергийна система са отишли като свръхпечалба от енергийните дружества. Това е тносителна справедливост за всичко, което се случи на енергийните пазари.

Проблемът е български и на ЕС, защото в САЩ цената на киловатчас е 50 долара, в Китай почти същото, а в Европа допусна свръхвисоки цени, които намаляват конкурентноспособността на всяко едно предприятие, включително българско.

Трябва ни нова енергийна стратегия, нов интегриран план "Енергетика и климат", нови правила за работа на Българската независима енергийна борса, законодателни решения, които да не допускат подобни трусове в бъдещето, каза още Добри Митрев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11