Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бизнесът е успокоен, но без реформи ще има нови кризи

Бизнесът се договори за по- високи компенсиции за цената на тока и това носи известно успокоение, че ще се запазят рабтни места, ще се реализират инвестиционните намерения и няма просто да се оцелява, каза в предаването "Точно днес" председателят на Ус на БСК Добри Митрев.

"Диалогът се проведе и от него се роди по- добро и справедливо решение за всички неботови потребители на електрическа енергия", каза Митрев. Досега обезщетенията за бизнеса имаха ограничение от максимум 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана повод за недоволство от страна на работодателските организации.

Днес след дълга онлайн среща правителството и бизнесът се договориха при над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, но той вече е различен - не повече от 250 лева на мегаватчас.

Ако в бъдеще има нови сътресения на пазара на срещата вчера е договорено да се вземат последващи мерки.

Според Митрев компенсациите по същество са връщане на част от надвзетото, което поради системните грешки на българската енергийна система са отишли като свръхпечалба от енергийните дружества. Това е тносителна справедливост за всичко, което се случи на енергийните пазари.

Проблемът е български и на ЕС, защото в САЩ цената на киловатчас е 50 долара, в Китай почти същото, а в Европа допусна свръхвисоки цени, които намаляват конкурентноспособността на всяко едно предприятие, включително българско.

Трябва ни нова енергийна стратегия, нов интегриран план "Енергетика и климат", нови правила за работа на Българската независима енергийна борса, законодателни решения, които да не допускат подобни трусове в бъдещето, каза още Добри Митрев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.Още от категорията

Две са мечетата около Чепеларе и не бива да се отстрелват

Мирен протест ще се проведе пред сградата на община Чепеларе в защита на мечките. Според заместник – кмета Стоян Кузмов за последните две седмици е засечена в града четири пъти във времето между 23 и 24 часа. В началото на миналата седмица се появи за първи път в северния край на града и бутна два кошера, разказа Кузмов. В събота срещу неделя..

публикувано на 27.05.22 в 13:09
Милен Любенов

Редно е да се проведе КСНС по темата Северна Македония

В последния петък на месец май добавяме още акценти към важното за седмицата: към централната власт, извънреден коалиционен съвет събира управляващите  тази вечер, анализ на политолога от СУ -  доц. Милен Любенов . Той коментара позицията ни за ветото към Северна Македония, правителствената политика и инфлацията, както и реакциите на опозицията...

публикувано на 27.05.22 в 10:20

Защо не се учи психология в средното училище?

Как психологията бе изключена от учебната програма в средното училище у нас, и защо зрелостниците и през тази година ще запишат сред най-желаните специалности - психология, там влизат с максимален бал в българските университети - разговор с психолога проф.  Веселин Василев, преподавател в Пловдивския университет. В специалност "Психология" в..

публикувано на 27.05.22 в 09:52

Асеновград празнува с обновен площад и богата програма

Асеновград отбелязва своя празник тази неделя, 29 май. Празникът е винаги в последната неделя на май, но се предшества от редица прояви, които започват още на 11 май, каза в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив кметът на общината д-р Христо Грудев . Празничната програма в неделя включва отслужване на литургия, поднасяне на цветя на..

публикувано на 27.05.22 в 09:00

Да обсъждаме проблемите, а не - решенията

"Много малка част от българските граждани, които са участвали в някаква гражданска активност, са свързани с конкретна инициатива за промяна на нещо - политиката или средата, в която живеят. Огромна част от участието е свързана с лаготворителност.  До голяма степен това се държи на изключително ниското доверие, че политиците могат да променят..

публикувано на 26.05.22 в 17:13