Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата система за ковид мерките няма да проработи

Ситуацията в УМБАЛ „Пловдив“ е критична. Затова алармира професор Димитър Шишков, завеждащ на Урологичното отделение към лечебното заведение в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Причините според него са много. На първо място – няма достатъчно лекари, тъй като част от тях са напуснали, тъй като им писнало да работят. „Единственото нещо, на което се разчита в момента, са парите, които се заделят към ковид отделенията и това спасява болницата донякъде. Ковид отделението е почти пълно, защото хората са болни и това е факт“, обясни Шишков.

Новите мерки ще създадат ред, но никой няма да ги спазва

Според него и новия план за управление на ковид кризата няма да проработи. Той предвижда въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, но на базата на брой заети интензивни легла.

„Ние искаме да чуем това, което на нас ни отърва. Ние не искаме да се жертваме за общото благо. Ето, затова няма да проработят тези мерки. Те са административни. Тези административни мерки ще решат един временен проблем на самото управление в здравеопазването. Да, ще се създаде ред, но ако смятате, че ще бъде спазван, не, няма да бъде“, категоричен е професор Шишков, който смята, че и сега съществуващите противоепидемични мерки не се спазват в страната.

Професор Шишков сподели личните си впечатления от посещения в различни страни през последните месеци, където освен зелен сертификат се изисква и лична карта. Според него в България тази практика я няма.

„Вие смятате, че българите ги вълнува, че ще умре съседът? Жестоко се лъжете! Хора, ръченици, чалга барове – това е най-важното нещо, затова има бум на заразени сега“, каза още Димитър Шишков.

Протестиращите не вярват, че има ковид пандемия

„Интересното е, че тези хора, докато не се разболеят, те не вярват в това, което се случва. А като се разболее някой от тях, веднага започва да пее съвсем различна песен. Това, което видях вчера и логиката на този измислен политик, лидер на една група пак от измислени политици, и не мога да разбера – дипломите чрез фейсбук ли са ги взимали, но това са хора, които или искат силни политически дивиденти, или смятат, че с тяхното поведение ще променят нещо. Има един лаф на Мечо Пух, който казва „Когато не знаеш къде отиваш, отиваш никъде“. Тези хора не знаят къде отиват, не знаят  и какво трябва да предложат. Те отричат, но не предлагат нищо“, каза още професор Шишков.

Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53