Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнище на туберкулоза във ферма в Асеновград

Огнище на туберкулоза в животновъден обект на територията на община Асеновград установиха експертите на Агенцията за безопасност на храните. След спешно заседание на епизоотичната комисия е издадена заповед за забрана на придвижването на говеда от и към заразената ферма, включително и към месопреработвателно предприятие. 

Заразените животни се изолират и се забранява извеждането им на паша.

Нареждането е млякото от обекта да се насочи за преработка, която гарантира  обезвреждането на причинителя на туберкулозата. Разпоредено е да се извърши механично почистване и дезинфекция на помещенията за отглеждане на животни, както и на инвентара във фермата. 

Престои от Областната дирекция за безопасност на храните да изготвят оздравителен план за ликвидиране на заболяването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Четири пожара горят в Средна гора, има опасност за с. Михилци

Четири пожара бушуват в Средна гора в момента, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Екипи и техника на РДПБЗН-Пловдив са насочени към селата Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци. Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора в района на Чукурлийски баир, където местността е труднодостъпна. От..

публикувано на 12.07.24 в 11:55

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45